• 0

Moldavija platila dug za gas: Ipak, ruski div ne popušta sa zahtevima

''Gasprom'' očekuje da ova zemlja u budućnosti u potpunosti izmiruje svoje obaveze i plaća ih u roku

  • 0
Radovi na Gasovodu

Foto: Tanjug/Siniša Kupinović

Moldavska gasna kompanija "Moldavijagas" saopštila je da je "Gaspromu" platila dug za gas, od 74 miliona dolara.

Vlada Moldavije je prethodno zatražila od ruskog gasnog giganta da ne prekida isporuke gasa i obavezala se da u potpunosti izmiri dug 26. novembra.

- "Gasprom'' je kao izuzetak, pokazujući dobru volju i razumevanje za tešku situaciju u kojoj se mogu naći građani Moldavije, pristao na ovu molbu. Pritom, ''Gasprom'' očekuje da Moldavija u budućnosti u potpunosti izmiruje svoje obaveze i plaća ih u roku. Ugovorene obaveze moraju biti izmirene - rekao je zvanični predstavnik koncerna Sergej Kuprijanov, a prenosi Sputnjik.

Ruski gigant je obavestio Moldaviju početkom ove nedelje da može prekinuti isporuke gasa u roku od 48 sati zbog neplaćanja po važećem ugovoru. Direktor "Moldovagaza", Vadim Čeban, saopštio je da je zatražio od vlade zajam za otplatu duga "Gaspromu" u visini od 74 miliona dolara.

Podsećamo, cena gasa "divlja" ove godine, pri čemu će ruski div pokriti trećinu rastuće svetske potrošnje gasa. Takođe je nedavno objavljeno, prema rečima Vladimira Putina, da će cena gasa za Srbiju ostati 270 dolara.

Video: Bajatović otkriva kada će biti stabilizovano snabdevanje gasom u Srbiji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>