• 3

Drvo za ogrev u Sloveniji nikad skuplje: Cena od 2011. godine skočila više od 40 odsto

Većina slovenačkih šuma je u privatnom vlasništvu, al oni koji moraju da kupe ogrevno drvo - platiće ga znatno skuplje

  • 3
drveni pelet ogrev grejanje

Foto: Shutterstock

Polovina slovenačkih domaćinstava radije se greje na drvna goriva nego na druge vrste energenata. Onima koji za grejanje koriste ogrevno drvo ili pelet, ovogodišnja grejna sezona biće skuplja, dok je situacija sa drvnom sekom drugačija, budući da je cena čak i pala.

U poređenju sa lož-uljem, pelet je jeftiniji 45 odsto, a drvna seka za čak 82 posto. Kompanije koje koriste drvo kao primarnu sirovinu ističu da je cena utrostručena u odnosu na prošlu grejnu sezonu, piše portal 24ur.

Istraživanje Instituta za šumarstvo Slovenije pokazalo je da je više od polovine domaćinstava na selu samoodrživo sa ogrevnim drvetom, jer se snadbeva iz sopstvenih šuma. Većina slovenačkih šuma je u privatnom vlasništvu, al oni koji moraju da kupe ogrevno drvo - platiće ga znatno skuplje.

Prema podacima Instituta za šumarstvo, cene ogreva u Sloveninji su na početku ovogodišnje grejne sezone najviše u poslednjih deset godina (cene se prate pre i posle grejne sezone). U oktobru je cena po toni ogrevnog drveta bila 195 evra, što je za 17 odsto više nego na kraju grejne sezone u maju ove godine, i za čak 42 procenta više nego pre deset godina.

Prema rečima dr Nike Kranjc iz Šumarskog instituta, poskupljenje je posledica veće potražnje za ogrevnim drvetom, što je najverovatnije posledica energetske krize.

- Možda je po sredi i neki psihološki momenat da se ljudi odlučuju za kupovinu veće količine ogrevnog drveta. S druge strane, razlog je i manja seča prošle godine zbog epidemije i zatvaranja zemlje. Lanjska seča je bila najslabija u poslednjih pet godina. Seča se uglavnom obavlja zimi ili u rano proleće, kako bi se drvo sušilo tokom leta. Pošto je prošle godine ona bila manja, ove godine je i ponuda odgovarajućih ogrevnih drva manja na tržištu - objašnjava Kranjc.

Kamin, dnevna soba, devojka, žena , rad od kuće, laptop

Foto: Shutterstock

Pelet, koji je najskuplje drvno gorivo, nije poskupeo kao cepano drvo. Tona peleta upakovanog u džakove od 15 kilograma košta u proseku 275 evra, što je sa dva odsto više nego na kraju prošle grejne sezone, odnosno 3% skuplje nego u istom periodu lani.

Najjeftiniji oblik drvnog ogoreva na tržištu je seka, koja se pravi od drveta najlošijeg kvaliteta ili najčešće od drvnog otpada. Trenutna cena tog ogreva je je 65 evra po toni i niža je za petinu nego na kraju prethodne grejne sezone.

Video: Šta se više isplati ove jeseni? Spremati zimnicu kod kuće ili kupiti upakovane flaše i tegle

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • slo

    29. novembar 2021 | 16:08

    Tacno! Prosle godine smo malo bolji pelet platili 24000 a sad 36000 rsd.Ako je minimalna plata u Sloveniji 1024,24€ bruto- neto je 736,05 pa ko sad lakse kupi pelet? Znaci za godinu dana u Srbiji je pelet skuplji za 100€ ,a tamo racunaju od 2011- znaci 10 godina!Smesno!

  • Boli

    29. novembar 2021 | 12:56

    Kod nas je tona preleta preko 300 eura ssda

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>