• 0

Do 15.000 CHF za razvoj i rast: Otvoren novi poziv za Raising Starts program podrške startapima

Nakon prijave za prvu fazu programa biće izabrano 50 najboljih inovativnih ideja i timova

  • 0
Raising Starts

Foto: NTP

Konkurs za prijavu za program podrške "Raising Starts", od 15.000 švajcarskih franaka, namenjen startap timovima i kompanijama u najranijim fazama razvoja inovativnih proizvoda i usluga raspisan je danas u Naučno-tehnološkom parku Beograd, Čačak i Niš i trajaće do 28. decembra.

Mladi inovativni timovi iz Srbije imaju priliku da se drugi put prijave na ovakav program kroz koji pored finansijske podrške dobijaju i mentorski i edukativnu podršku, a od ove godine u konkursu učestvuju i Naučno-tehnološki park iz Niša i Čačka.

Povodom raspisivanja konkursa NTP Beograd organizovao je onlajn konferenciju kako bi predstavili "Raising Stars" projekat, koji se sprovodi uz podršku vlada Srbije i Švajcarske.

Koordinator konferencije iz NTP Beograd Ivana Bezarević rekla je da je cilj ovog projekta podrška osnivanju i razvoju novih inovativnih kompanija koje će doprineti povećanju izvoza, novih zapošljavanja i smanjenju odliva mozgova.

Takođe, dodala je da projekat omogućava mladima da u Srbiji, u svojim regionima, razvijaju inovativne biznise "rame uz rame" sa svetom.

Direktorka NTP Beograd Gordana Danilović Grković zahvalila je amabasadi Švajcarske na podršci koju pruža mladim preduzetnicima i sveopštem privrednom razvoju naše zemlje. Osvrnula se na to da je prošle godine 13 startapova u okviru ovog projekta zabeležilo uspeh već u prva dva meseca, a da je šet od njih privuklo strane investitore, te pozvala sve zainteresovane da se prijave za konkurs, kako u Beogradu, tako i u Nišu i Čačku.

"Pozivam sve inovativne timove da se prijavu i postanu buduće zvezde naših naučno-tehnoloških parkova", poručila je Danilović Grković.

Ispred Ministrastva prosvete nauke i tehnološkoh razvoja na konferenciji je govorila Marina Vukobratović, koja je podsetila da su vlade Srbije i Švajcarseke u decembru 2019. potpisale Memorandum o razumevanju kojim je Švajcarska pomogla privredni razvoj Srbije sa 3,7 miliona švajcarskih franaka.

Istakla je da ambasada ove zemlje projektima kao što je "Raising Starts" nastavlja da pruža podršku Srbiji, kako bi se tehnološki, ekonomski i ekološki napredak naše zemlje podigao na viši nivo.

"Raising Starts je pre-speed program koji startapima u najranijim fazama razvoja donosi i stručnu i finansijsku podršku do 15.000 švajcarskih franaka, bespovratno, za ubrzan razvoj inovativnih proizvoda i usluga i izlazak na globalno tržište", kazala je ona.

Na konferenciji su, između ostalog, predstavljeni uslovi za učešće u programu, način prijave i podrška koju inovativni timovi i kompanije dobijaju. Prijava za konkurs trajaće do 28. decembra, a sve potrebne informacije i online formulari za prijavu nalaze se na portalu Naučno-tehnološkog parka Beograd, Niš i Čačak.

Nakon prijave za prvu fazu programa biće izabrano 50 najboljih inovativnih ideja i timova, dok je za drugu fazu planirano da se odabere 25 najboljih. Na konferenciji je objašnjeno da je uslov za drugu fazu da kompanija već bude registrovana, što za prvu fazu nije uslov.

Poručeno je da je cilj ovogodišnjeg programa da se, pre svega, podrže male kompanije u čitavoj zemlji, a da organizatori programa pružaju finansijsku, mentorsku i edukativnu podršku u skladu sa geografskim položajem. Timovi podržani ovim programom prošle godine podelili su svoja iskustva i pokzali otvorenost za saradnju sa novim startapima.

Video: Roboti neće ukrasti poslove, u Srbiji školujemo kadar koji će biti spreman za budućnost

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>