• 1

Kraj prevarama i falsifikatima: RGZ predstavlja e-pečat, a evo šta on garantuje

Između ostalog, sadrži grb Srbije koji se nalazi u gornjem desnom uglu dokumenta

  • 1
pas, kuče, posao, devojka i ljubimac na poslu

Foto: Shutterstock

Sva rešenja Republičkog geodetskog zavoda od danas sadrže kvalifikovani elektronski pečat koji garantuje integritet i tačnost porekla podataka, objavio je danas taj Zavod.

Elektronski pečat uveden je u okviru novog Centralnog informacionog sistema katastra, a njegovo korišćenje stavlja tačku na prevare i falsifikovanje dokumenata unutar katastarskog sistema, navodi se u saopštenju.

Elektronski pečat predstavlja zamenu za pečat i svojeručni potpis, čineći nemogućim njegovo falsifikovanje i podižući pravnu sigurnost građana na najviši nivo. Kvalifikovani elektronski pečat obezbeđuje uštede kroz smanjivanje materijalnih troškova i vremena, te omogućava bolji nadzor i kontrolu rada unutar institucije.

On omogućava građanima i privrednim subjektima jednostavni pristup uslugama RGZ-a, odnosno brže, jeftinije i efikasnije poslovanje. "Pomoću sistema za validaciju elektronskog dokumenta omogućeno je svim državnim organima i institucijama javnog sektora da dokument provere i dobiju potvrdu da nije došlo do izmene samog dokumenta, odnosno pokušaja krivotvorenja", navodi RGZ. Na taj način se stavlja tačka na bilo kakvu mogućnost falsifikovanja, manipulacije ili prevare unutar sistema katastra nepokretnosti.

E-pečat sadrži grb Srbije koji se nalazi u gornjem desnom uglu dokumenta, naziv i adresu institucije i datum i tačno vreme kada je dokument izašao iz informacionog sistema RGZ-a, odnosno vremenski žig. Ovakav elektronski dokument može se preuzeti na elektronskoj oglasnoj tabli na internet stranici RGZ i preko elektronskog sandučića na portalu eUprave.

Video: Gradilište Vračar, snimak sa lica mesta: Koliko su naši neimari sigurni na gradilištima?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Komsija

    29. novembar 2021 | 18:32

    Da li se to katastar bori protiv svojih korumpiranih radnika?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>