• 0

Ko je Džek Dorsi, osnivač Tvitera i umetnik rastrzan između zanata i korporativnog sveta?

Džej je prvi put postao izvršni direktor 2007. godine, dakle, kada mu je bila 31 godina. Danas, sa svojih 45, ovaj Amerikanac smatra da je vreme da se Tviter dalje razvija bez njega...

  • 0
Jack Dorsey Foto: Profimedia/Thaddaeus McAdams / Shutterstock Editorial

Svetom je odjeknula vest da je Džek Dorsi, osnivač i CEO Tvitera, "stavio tačku" na tu funkciju, tačnije - povukao se. 

- Odlučio sam da napustim Tviter jer verujem da je kompanija spremna da krene dalje - rekao je Amerikanac, odgovarajući na pitanje zašto je napustio kompaniju.

Rođen je u Sent Luisu (Misuri, SAD), 1976. godine, i bio je samouki kompjuterski programer, a u te svrhe je koristio Mekintoš (Macintosh) računar koji mu je kupio otac. Godine 1999. napustio je Univerzitet u Njujorku i preselio se u Kaliforniju, gde je osmislio ideju o prototipu Tvitera dok je bio suosnivač jedne onlajn kurirske i taksi kompanije.

Kako o njemu piše Gardijan ovih dana, "Džek Dorsi voli da stvari budu jednostavne". Ovaj 45-godišnji multimilijarder jede jedan obrok dnevno, posti vikendom i pokušava da meditira dva sata dnevno.

U tom stilu je bio i tvit koji je pokrenuo mrežu: "Samo postavljam svoj tvit", napisao je 2006. godine Dorsi.

Prvobitna firma je kasnije propala, a priča o Tviteru počela je da se razvija kada je Dorsi angažovan kao programer na sajtu Odeo, startapu koji je vodio budući suosnivač Tvitera, Evan Vilijams. Dorsi je tada pokušavao da se probije u Silicijumskoj dolini kao i mnogi drugi, a kako je o njemu pisala reporterka Sara Frajer: "smatrao je sebe više umetnikom, sa anarhističkom tetovažom i minđušom na nosu".

Ponekad je sanjao o tome da postane krojač, bio je i inženjer, ali to je, navodi se, bilo samo sredstvo za postizanje cilja - "da se stvori nešto ni iz čega, kodom". Takođe, da bi mogao da plaća kiriju, istakla je Frajer. U Dorsiju je, međutim, bilo dovoljno oštrog poslovnog smisla da pre 15 godina zajedno sa Vilijamsom, Stounom i Glesom osnuje Twttr - ubrzo preimenovan u Tvitter.

Tviter, Twitter Logo Foto: Pixabay.com

Džej je prvi put postao izvršni direktor 2007. godine, dakle, kada mu je bila 31 godina. Ali, izgleda je njegov umetnički način razmišljanja u izvesnom smislu bio "prepreka" za opstajanje u korporativnom svetu, budući da je s funkcije prvi put smenjen 2008. Prema knjizi Nika Biltona, "Hatching Twitter", Vilijams mu je rekao: "Možeš biti ili krojač ili izvršni direktor Tvitera, ali ne oba".

Kako se navodi, Amerikanac je očigledno između svojih dužnosti izvršnog direktora pravio pauze kako bi se posvetio šivenju i jogi. "Vratio se" 2011. kao izvršni predsednik Tvitera, kada je u međuvremenu osnovao platnu kompaniju "Square", koja danas vredi 100 milijardi dolara.

Godine 2015. odrekao se i te funkcije i napušta kompaniju sa 210 miliona aktivnih korisnika dnevno i godišnjim prihodom od 3,7 milijardi dolara. Prema Blumbergovom indeksu milijardera, "težak je" 12,3 milijarde dolara i nalazi se na 178. mestu liste svetskih superbogataša.

Ali, nemiri su se povećavali oko Dorsijevih prioriteta. Pre dve godine Dorsei je iznenadio osoblje i investitore najavljujući planove za preseljenje u Afriku, gde bi živeo do šest meseci u toku jedne godine. U tome ga je omela pandemija. Ono što nije na odmet da znate jeste i da je osnivač Tvitera entuzijasta po pitanju kriptovaluta.

Firma "Elliott Management" je prošle godine preuzela udeo u Tviteru, i još uvek je 13. najveći akcionar, prema podacima Refinitiva. Ono što je, možda, investitorima bilo problematično u poslednje vreme jeste činjenica da se većina inovacija koje je Tviter sprovodio pod Dorsijevim vođstvom poslednjih meseci - više odnosi na bezbednost nego na zarađivanje novca.

Video: Počinje podcast sa Anom i Vesnom - Kako si na poslu?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>