• 0

Vlada produžila privredi staru cenu struje: Novi ugovor traje do kraja godine

Vlada je takođe donela Zaključak o ceni električne energije za rezervno snabdevanje električnom energijom, kada je reč o ovoj grupi kupaca

  • 0
Struja, radnici, elektrodistribucija

Foto: Shutterstock

Vlada je na današnjoj sednici, u cilju sprečavanja posledica koje bi uvećana cena električne energije na berzama imala na ukupno tržište u Srbiji, donela Zaključak o regulisanju međusobnih prava i obaveza između EPS -a i kupaca struje na komercijalnom tržištu (preduzeća), kojim se svim kupcima kojima ističe ugovor 30. novembra omogućava produženje važenja tog ugovora do 31. decembra.

Na ovaj način, oni bi zadržali ugovorne uslove koje su imali do sada, u prvom redu cenu električne energije, u periodu od dodatnih 30 dana. Za grupu kupaca koja je sa EPS-om zaključila ugovore o snabdevanju električnom energijom koji stupaju na snagu 1. decembra 2021. godine - odloženom primenom se omogućava isti tretman kao i kupcima koji su obuhvaćeni prethodnom odlukom, i uz njihovu saglasnost primena će se odložiti za 1. januar 2022. godine.

Vlada je takođe, imajući u vidu drastično poskupljenje struje na berzama u poslednjih nekoliko meseci, donela Zaključak o ceni električne energije za rezervno snabdevanje električnom energijom krajnjih kupaca koji nemaju pravo na garantovano snabdevanje nakon 1. decembra 2021.

Ovim aktom se utvrđuje cena električne energije za preduzeća koja bi zaključila ugovore o rezervnom snabdevanju, a koja bi omogućila njihovo dalje poslovanje i stvaranje klime za očuvanje povoljnog privrednog ambijenta u Srbiji. Utvrđena cena električne energije biće primenjivana do stabilizovanja situacije na referentnoj berzi, navedeno je u saopštenju.

Podsećanja radi, vlada je već jednom produžila staru cenu struje za preduzeća u periodu od mesec dana, tj. u novembru. Takođe, novina je da je Vlada Republike Srbije na današnjoj sednici donela odluku da ograniči visinu cena osnovnih životnih namirnica kao što su šećer kristal, brašno tip T- 400, jestivo suncokretovo ulje, svinjsko meso - but i UHT mleko sa 2,8 procenata mlečne masti.

Video: Evo kako virtuelna realnost i veštačka inteligencija mogu da vam pomognu oko pronalaženja posla

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>