• 10

Matić: Ako treba, produžićemo ograničenje cena hrane i nakon isteka perioda od 60 dana

Uredba je bazirana na najavama novih poskupljenja osnovnih životnih namirnica, kao i sirovina

  • 10
Sednica krizni štab Foto: ATA Images

Vlada Srbije je danas, na predlog Ministarstva trgovine, ograničila cenu mesa, ulja, mleka, brašna i šećera, a tim povodom se oglasila i ministarka Tatjana Matić, koja je rekla da će "vlada u slučaju potrebe produžiti ovu meru i nakon isteka 60 dana".

Podsećamo, ograničenje cena odnosi se na šećer, brašno tipa T-400, suncokretovo ulje, svinjsko meso od buta i UHT mleko sa 2,8 procenata mlečne masti.

- Donošenjem ove Uredbe cene pomenutih proizvoda u naredna dva meseca ne smeju prelaziti nivo od 15. novembra ove godine. Vlada će u slučaju potrebe produžiti ovu meru i nakon isteka 60 dana - rekla je Matić.

Ministarka je dodala da je "mera bila neophodna u cilju zaštite životnog standarda građana, budući da se u strukturi dnevne potrošnje prehrambenih proizvoda, najveći deo troškova odnosi upravo na artikle obuhvaćene ovom odlukom".

Uredba Vlade Srbije bazirana je na najavama novih poskupljenja osnovnih životnih namirnica, kao i sirovina, od kojih su pojedine i na svojim desetogodišnjim maksimumima.

Ono što je takođe novina, kako je najavio ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović, "Srbija je spremna za ulazak na tržište od skoro 300 miliona ljudi".

Nedimović je danas sa generalnim direktorom za hortikulturu Ministarstva poljoprivrede Indonezije, Prihastom Setiantom, dogovorio konkretne korake kako bi u najkraćem roku započela realizacija sporazuma o izvozu srpskih proizvoda na tamošnje tržište.

Nakon što su dve strane u potpunosti pripremile sporazum kojim će biti rešen izvoz pšenice, kukuruza i jabuka, a zatim i ostalih proizvoda iz Srbije, poput mesa i mesnih prerađevina, dogovoreni su i konkretni koraci da se u najkraćem roku započne realizacija. Istovremeno, za Indoneziju je to prilika da svoje proizvode, u prvom redu palmino ulje, izveze na tržište Srbije.

Video: Burger na laboratorijski način: Nema više ubijanja krava, meso u tanjiru direktno iz epruvete

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Acs

    30. novembar 2021 | 14:48

    Zlatno doba,a

  • Marko

    30. novembar 2021 | 16:44

    Ne trebate sad nista ogranicavati jer vi ogranicavate cene kada vec sve poskupi 200% a gde ste bili pre toga da sve ne poskupi?. Najjeftiniji hleb u prodavnici bio je 37 din pa poskupio i sada je 45 din a drzava je rekla ne moze biti preko 46 din svaka vam cast jeste se pretrgli....

  • Kliker

    30. novembar 2021 | 18:12

    Sve normalne zemlje ograničile cena goriva i time rešile inflaciju, samo se mi pravimo pametni. Ograničite cene goriva.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>