• 2

Jedan grad "preskočio" pet mesta i sada je najskuplji na svetu: Cene veće 3,5 odsto

Pariz ove godine deli drugo mesto sa Singapurom

  • 2
Izrael

Foto: Tanjug/AP

Tel Aviv je postao najskuplji grad za život na svetu, zbog ubrzanog rasta inflacije koji je podigao cene širokog spektra robe i usluga, u vreme pandemije virusa korona.

Glavni grad Izraela popeo se na toj listi za pet mesta u poslednjih 12 meseci i preuzeo neslavnu titulu od Pariza, Hongkonga i Ciriha koji su prošle godine bili na čelu sistemu rangiranja istraživačke grupe Economist Intelligence Unit (EIU).

Pariz ove godine deli drugo mesto sa Singapurom, a slede Cirih i Hongkong, prenosi Gardijan. Na šestom mestu je Njujork, potom Ženeva, Kopenhagen, Los Anđeles i Osaka.

Najjeftiniji grad na svetu je Damask, a slede prestonica Libije Tripoli i Uzbekistana, Taškent.

Napredovanje Tel Aviva na listi najskupljih gradova delimično je posledica jake nacionalne valute, šekela, u odnosu na dolar, kao i povećanja cena transporta i namirnica.

Taj grad je zauzeo je gornju trećinu tabele u svih 10 glavnih kategorija potrošnje EIU. Podaci o cenama 50.000 vrsta robe i usluga u 173 grada, prikupljeni u avgustu i septembru, pokazuju da su u proseku cene porasle za 3,5 odsto u lokalnoj valuti, što je najbrža stopa inflacije u poslednjih pet godina.

Video: Evo ko su najbogatije žene na svetu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • vanzemljak

    1. decembar 2021 | 10:22

    U Parizu su cene stanova ogromne, luxuza ima i on je svuda papreno skup, ali ostalo je prihvatljivo, pogotovu na periferiji... Ima ko'lko 'oćeš arapskih, turskih...inih prodavnica, raznoraznih pijaca, velikih trgovina. U Parizu je šetnja skupa, male sitnice, stvarčice za decu, suveniri...

  • Boban

    1. decembar 2021 | 12:47

    Fino, kod njih grad preskocio a kod nas cela drzava preskocila i sada je zivot u Srbiji po cenama gori nego zivot u Nemackoj a po platama i da ne komentarisem jer su za plakati...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>