• 0

Ko je Agraval, novi izvršni direktor Tvitera? Dorsi mu veruje "do koske"

Iz Tvitera kažu da će novi CEO morati da ispuni "agresivne unutrašnje ciljeve" kompanije, a evo šta to tačno znači

  • 0
Parag Agrawal

Foto: Pixabay, Tanjug/AP

Nakon što se stišala galama oko najave odlaska šefa Tvitera, Džeka Dorsija, svet je ubrzo saznao i ko će ga zameniti na tom mestu. U pitanju je Indijac Parag Agraval (37).

Agraval je do sada bio na mestu glavnog tehnološkog direktora, a u novembru je postao izvršni direktor jedne od najmoćnijih društevnih mreža na svetu, osnovane 2006. godine. CTO (chief techonology officer)  je postao 2017.

Kompaniji se, inače, pridružio 2011, kao softverski inženjer. Posle tehnoloških studija na "Indian Institute of Technology Bombay", upisao je Stenford.

Iz Tvitera kažu da će Agraval morati da ispuni "agresivne unutrašnje ciljeve" kompanije, a kako je saopšteno ranije ove godine - jedan od njih je da do kraja 2023. Tviter ima 315 miliona aktivnih korisnika koji se mogu "unovčiti".

CNBC dalje piše kako je ideja da se "barem udvostruči godišnji prihod u toj godini". Sudeći po zahtevima Tvitera, ostaje pitanje da li je baš zbog te takve politike Dorsi "digao ruke" od mesta izvršnog direktora jer, podsećamo, praktično od datuma osnivanja važi za "umetnika u korporativnom svetu", koji stvari posmatra i van okvira zarade.

Agraval svakako dobro poznaje Tviter, bio je zadužen i za strategiju koja je podrazumevala veštačku inteligenciju i mašinsko učenje, a vodio je i projekte vezane za to da tvitovi korisnika budu relevantniji za njih. Portal Gizmodo piše da je, nakon što je uspešno implementirao tu strategiju, postao CTO.

Otkako je Agraval dobio funkciju direktora, bio je uočen rast upotrebe veštačke inteligencije u Tviteru. Konkretno, Indijac je imao zadatak da pronađe lidera za Bluskaj, istraživački projekat koji je Tviter pokrenuo da uspostavi otvorene i decentralizovane standarde za platforme društvenih medija.

Jack Dorsey, Džek Dorsi

Džek Dorsi / Foto: Tanjug/AP

Dorsi je ranije rekao da će Bluskaj pomoći kompanijama iz te oblasti da sarađuju po pitanju toga kako se objave promovišu korisnicima, te da će korisnicima dati veću kontrolu nad sadržajem koji vide. Bluskaj bi, takođe, mogao da olakša društvenim mrežama da nametnu ograničenja protiv govora mržnje i drugih zloupotreba.

U svom oproštajnom pismu, Dorsi je napisao da "Agraval stoji iza svake ključne odluke u kompaniji, i da je njegovo poverenju u Indijca - do koske". Pre ove kompanije, Agraval je radio u istraživačkim timovima u kompanijama AT&T, Majkrosoft i Jahu.

Video: Ko je Džef Bezos, a ko njegov naslednik?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>