• 2
 ≫ 

Korona porazila čuveno ostrvo: Nekada 6 miliona, sada svega 43 strana putnika

 ≫ 

Broj međunarodnih dolazaka turista na globalnom nivou smanjen je za 76 odsto u 2021.

  • 2
Bali, kuća od bambusa

Foto: Shutterstock

Pre dve godine, na Baliju je bilo toliko turista da je saobraćaj bukvalno vijugao kroz sela na indonežanskom ostrvu, a talasi su nosili plastično smeće.

Zbog intenzivne desetogodišnje gradnje utrostručen je broj hotelskih soba na 75.000, u popularnom delu ostrva. Meštani su postali bogatiji, ali su se mnogi i zasitili te gungule.

Sada je situacija potpuno drugačija.

Samo 43 putnika iz inostranstva posetila su Bali tokom prvih devet meseci 2021. godine, što je pad sa 6,3 miliona u celoj 2019, prema statističkoj kancelariji Balija. Majmuni koji su nekada uživali u turističkoj ponudi, sada haraju lokalnim restoranima.

Pojava nove varijante virusa, pod nazivom omikron, otkrivene u južnoj Africi, a koju je Svetska zdravstvena organizacija klasifikovala kao "zabrinjavajuću", počela da nanosi još jedan krug štete globalnoj turističkoj industriji.

Nedavno smo pisali i o tome kolika bi mogla biti ukupna, globalna šteta u turizmu.

SAD i desetine drugih zemalja ograničile su putovanja iz Južne Afrike i susednih zemalja. Deonice avio-kompanija su pale zbog zabrinutosti da bi aktuelni soj kovida-19 mogao da zavlada svetom i da izazove šira ograničenja.

Destinacije koje su se pre pandemije suočavale sa "prekomernim turizmom" - sada se susreću sa suprotnom realnošću. Oporavak industrija mogao bi trajati godinama, piše WSJ.

Uprkos popuštanju graničnih ograničenja ranije ove godine u SAD i mnogim drugim zemljama, strahovi od virusa i neujednačene stope vakcinacije odvratile su ljude od putovanja, u značajnim delovima sveta, a stručnjaci kažu da će opadajući trend industrije verovatno trajati do sledeće godine, a možda i kasnije.

turizam, putovanje

Foto: Freepik

Evropske nacije, uključujući Austriju, Holandiju i Belgiju, uvele su nova stroga ograničenja zbog jesenjeg porasta slučajeva zaraze kovidom. U italijanskim gradovima na granici sa Austrijom uveden je policijski čas, a u Nemačkoj su otkazani božićni sajmovi. Španija je otvorila svoje granice za turizam uoči leta, ali je ovog avgusta i septembra primila samo polovinu međunarodnih posetilaca u odnosu na 2019.

Broj međunarodnih dolazaka turista na globalnom nivou smanjen je za 76 odsto ove godine do septembra, u poređenju sa istim periodom 2019, pokazuju najnoviji podaci Svetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija. Međunarodni dolasci dostigli su vrhunac u 2019, kada su iznosili 1,47 milijardi, u odnosu na 674 miliona iz 2000. godine.

Počevši od 1990-ih, masovni turizam je transformisao siromašno poljoprivredno ostrvo Bali, bogato smaragdnozelenim pirinčanim poljima, plažama i jedinstvenom hinduističkom kulturom. Posebna pomama za tim delom sveta usledila je nakon 2006, kada je objavljena knjiga "Jedi, moli, voli", a onda i četiri godine kasnije, nakon izlaska istoimenog filma, sa Džulijom Roberts u glavnoj ulozi.

Video: U zemaljskom raju nalazi se hotel u kome niko ne sme da prespava

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • X

    7. decembar 2021 | 21:26

    e bas volim...sve ce puci a vi i dalje stitite stare i nemocne... deca gladna umirala vekovima a sad odjednom svi zabrinuti za babe i dede koje nisu obisli godinama..

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>