• 20

Firma iz Hrvatske pokupovala pelet u Srbiji pa ga preprodaje: U Sloveniji 275 evra, kod nas čak 305!

Svaki novi šleper nosi novu cenu

  • 20
drveni pelet ogrev grejanje

Foto: Shutterstock

Širom Srbije vlada nestašica peleta koji je za mesec dana poskupeo i više od 10.ooo dinara. Mnogi građani su se odazvali pozivu da pređu na ovaj energent, i sada su nezadovoljni što ne mogu da ga kupe. Proizvođači, pak, kažu da nisu smanjili proizvodnju, da su uzroci nestašice i poskupljenja brojni. Poremećaj na tržištu traje više mesec dana.

I kao što je Telegraf Biznis već pisao, svaki novi šleper nosi i novu cenu.

Tražnja za ovim energentom je od 30 do 50 odsto veća nego prošle sezone, a stovarišta još uvek imaju problema sa nabavkom. U maloprodaji tona peleta košta od 31.000 do 38.000 dinara, a početkom oktobra je njegova cena bila od 24.000 do 28.000 dinara. Pitanje posle ovog ludila s cenama jeste - da li se on uopšte više isplati?

Dešavalo se da u nedelji dana cena peleta promeni iznos dva puta, i to traje iako smo već i u novembar ušli. Kako smo se uverili, već je za 7.000 dinara skočila cena na jednom beogradskom stvorištu. Razamak je oko dvadesetak dana. Vlasnik nam kaže da im stiže nova tura već sutra, i nisu sigurni da neće biti i ona veća.

Trenutno, cena po paleti kod njih je 34.300 (490 dinara džak). Podsetimo, pisali smo nedavno da se ona kreće oko 27.000 dinara.

Dodatno, doomaće fabrike su morale da ispoštuju ugovore za izvoz, kupci su kasnije krenuli sa kupovinom, a onda je došlo do znatno veće potražnje u odnosu na ponudu, čak i panike potrošača.

Stovarišta ogreva su tako ostala poluprazna, jer sve što stigne odmah se isporučuje kupcima. Kako nam kažu na jednom stvorištu u Zapadnoj Srbiji, oni moraju da pišu liste - kao devedesetih kada se čekalo na red za robu.

Kako nam priča jedan od prodavaca u Zapadnoj Srbiji, do njih je došla informacija da je kopanija iz Hrvatske kupila gotovo sve što imaju stvovarišta u Zapadnoj Srbiji, i da, pretpostavka je, isti preporadaju u inostranstvu.

- Mi smo na našem prodajnom mestu, tj stvorašitu jedva uspeli da "nakupimo" jedan kamion peleta. Nema. Ono što je bilo je ugovoreno ranije i to je otišlo, a sada ta kompanija iz Hrvatske ima ugovore koji podrazumevaju praktično veto na svu količinu - dali su malo veću cenu i svi ovde su prodali njima. Oni dalje voze za zemlje Evrope - kaže nam B.V. koji radi na stvorištu pored Drine.

Pelet je skočio i okolnim zemljama, ne samo kod nas, ali cifre kažu, ipak ne toliko u nebo.

Kod komšija skupo, ali ne kao kod nas 

 

U Sloveniji pelet košta 275 evra po toni, dok je kod nas ivanjički "Crownforest" koštao juče 305 evra (510 dinara po džaku). Preciznije, skuplje je kod nas nego u Evropi.

Tako pelet, koji je najskuplje drvno gorivo, nije poskupeo u Sloveniji kao na primer cepano drvo. Tona peleta upakovanog u džakove od 15 kilograma košta u proseku 275 evra, što je sa dva odsto više nego na kraju prošle grejne sezone, odnosno 3% skuplje nego u istom periodu lani.

Zbog povećane potražnje širom BiH, došlo je do viših cena i kod komšija i to u proseku za 20 odsto, potvrdili su iz firmi koje se bave proizvodnjom ovog energenta.

drva, grejanje, ogrev

Foto: Pixabay

Naime, kako kažu, sada se cene kreću od 350 do 390 KM za tonu, u zavisnosti od vrste, ali i kvaliteta. Zbog velike potražnje kupci su prinuđeni da na isporuku, kako objašnjavaju, čekaju po 20 i više dana.

Šta je isplativo?

 

Kako je pokazala analiza Agencije za energetiku Republike Srbije (AERS), domaćinstva koja se ove zime budu grejala na gas i drva proći će najjeftinije, dok će najpapreniji trošak imati ona koja koriste grejna tela na struju i goriva za etažno grejanje, propan butan i lož ulje.

Za grejanje stambenog prostora od 60 kvadrata na 20 stepeni Celzijusa, 16 sati dnevno tokom 180 dana grejne sezone, potrebna je energija od oko 9.000 kWh.

Najniže troškove grejanja tokom cele zimske sezone 2021/22, prema cenama iz prve polovine oktobra, imaće domaćinstva koja se greju na prirodni gas, u iznosu od 42.000 dinara, pri čemu je dodatna prednost korišćenja tog energenta i komfor koji pruža.

Gotovo iste troškove, u iznosu od 42,4 hiljade dinara, imaće i domaćinstva koja koriste drvo u područjima Srbije u kojima se ono može nabaviti po nižim cenama, na primer 5.150 dinara za kubih, i ukoliko imaju novije peći čija je efikasnost veća.

U odnosu na prirodni gas i jeftinije drvo, nešto viši su troškovi grejanja na ugalj, koji se kreću od 49 do 52 hiljade dinara. Domaćinstva koja koriste termoakumulacione peći imaće troškove od 56 hiljada dinara, ali samo ukoliko isključivo koriste jeftiniju noćnu električnu energiju.

Video: Ako struja udari na novčanike, ovo su trikovi kako da to izbegnete

(V.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sibin

    1. decembar 2021 | 12:01

    Halapljivi trgovci, nadam se da ce im neko stati na put vec jednom, cist bezobrazluk!!!!

  • Djape

    1. decembar 2021 | 11:26

    Pametno. Samo sto treba jos da dignu.

  • Đorđe

    1. decembar 2021 | 12:23

    Sad upamtite kod koga ste naručili u napred po jednoj ceni,a on i pored dogovora preprodao strancima i vas stavio da čekate i platite skuplje nego što ste se dogovorili.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>