• 2

Srbija ima skoro 100.000 preduzetnica: Od 2022. u registar se upisuje i pol vlasnika firme

Žensko preduzetništvo prepoznato je kao veliki ekonomski potencijal

  • 2
Biznis posao devojka žena restoran posao hostesa Foto: Shutterstock

U Registar privrednih subjekata, od 1. juna 2022, kao predmet registracije biće upisivan i podatak o polu vlasnika, direktora i članova privrednih društava i preduzetnika.

To će omogućiti precizan uvid u broj kompanija čije su vlasnice - žene, bolju statistiku i efikasnije formulisanje državnih programa podrške namenjenih privrednicama, objavila je Privredna komora Srbije (PKS).

Ova izmena Zakona o privrednim društvima rezultat je, kako je navedeno, uspešne inicijative PKS prema Ministarstvu privrede. Na osnovu podataka Agencije za privredne registre, u Srbiji trenutno posluje 32.733 privrednih društava čiji su osnivači žene i 96.949 preduzetnica.

Žensko preduzetništvo prepoznato je kao veliki ekonomski potencijal, pa je potrebno konstantno ohrabrivati dame da započnu sopstveno poslovanje, da se ugledaju na već uspešne privrednice i slede njihove primere, ali i da kvalitetno iskoriste finansijsku pomoć koja je opredeljena za preduzetnice.

Centar za programe podrške privredi i MMSPD PKS uputio je inicijativu Ministarstvu privrede da se u Registar privrednih subjekata upiše i pomenuti podatak. Inicijativa je usvojena i članom 1. Zakona o izmenama i dopunama Zakona o privrednim društvima; dopunjen je član 9a Zakona o privrednim društvima, kojim je uveden pol kao obavezan podatak o licu koji se u skladu sa ovim zakonom registruje. Zakon je objavljen u Službenom glasniku br. 109/2021 od 19. novembra 2021. godine.

U cilju adekvatne tehničke pripreme u Agenciji za privredne registre, propisana je odložena primena ovog člana, od 1. juna 2022. godine.

Usvajanje inicijative i njena primena od juna 2022. godine olakšaće PKS praćenje poslovanja privrednica, praćenje statistike o broju osnovanih/ugašenih privrednih društava osnovanih od strane žena, zastupljenost sektora i delatnosti poslovanja.

Analize koje PKS bude kreirala doprineće, između ostalog, definisanju obima ovog sektora i u skladu sa time - definisanju programa podrške privrednicama, podizanju kapaciteta privrednica, kao i promovisanju sektora ženskog preduzetništva.

Video: Posle 8 godina napustila poziciju generalnog menadžera i započela sopstveni biznis

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • RoBot

    1. decembar 2021 | 12:27

    Da li ce drzava omoguciti preduzetnicama da ostvare pravo na trudnicko i porodiljsko, sto trenutno nije moguce kao sto je ostalim zenama u Srbiji ?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>