• 0

"Mi koji se bavimo kriptovalutama nismo nikakvi čudaci. Za manje od 20 godina koristiće ih svi"

Osnivač berze Bajnens otkriva da je mnogo nejasnoća vezanih za kripto svet. Najpre, ističe da njegova platforma "nije kineska, već međunarodna"

  • 0
bitkoin, kriptovalute

Foto: Freepik

- Svi će koristiti kriptovalute za manje od 20 godina - kaže osnivač vodeće svetske berze za kriptovalute Bajnens (Binance), Čangpeng Žao.

Navodi da su kriptovalute "budućnost finansijske industrije" i da će ojačati nacionalne ekonomije širom sveta, kao i da će biti u širokoj upotrebi za manje od 20 godina.

- Oko 5% stanovnika planete trenutno posluje sa kriptovalutama, a da bi se taj broj povećao, potrebno je utvrditi pravila koja će doprineti sigurnosti i privući nove ljude. Amerika je otišla najdalje u poslovanju sa kriptovalutama i mnoge američke banke ih prihvataju - rekao je Čangpeng.

Inače, dnevni obrt na Bajnensu dostiže i 170 milijardi dolara.

Žao je, na pitanje koga najviše ceni u svetu visokih tehnologija, rekao da ceni mnoge, a najviše osnivača kompanije Tesla - Ilona Maska, a potom i osnivača Epla, Stiva Džobsa, kao i investitora Vorena Bafeta.

- Ne podržavam sve što radi Mask, naročito kada u tvitovima prvo hvali kriptovalute, a onda se protivi bitkoinu. Voleo bih da bude pažljiviji, jer njegovi tvitovi izazivaju pomeranja na tržištu, pošto dopiru do izuzetno široke publike zbog mnogo pratilaca na društvenim mrežama - rekao je Čangpeng.

Dodao je da blokčejn i kriptovalute "privlače i mnoge prevarante zbog lakog podizanja novca". Kaže da je "prostor kriptovaluta decentralizovan, što regulisanje čini težim".

- Uspeh Bajnensa zasnovan je prvenstveno na zaštiti korisnika, koji imaju poverenje u nas. Ono nije samo reč, nego je zasnovano na konkretnim delima. Mi smo spremni da svoje iskustvo prenesemo onima koji propisuju pravila kako bi se izbegle prevare i krađe - rekao je Čangpeng.

Na pitanje da li će u budućnosti svaka država imati i svoju digitalnu valutu pored tradicionalne, odgovara da bi "to bilo vrlo korisno za finansijsku industriju, a i mnogo širi krug ljudi bi bio upoznat sa blokčejn tehnologijiom koja bi se proširila u korist svih".

kripto

Foto: Pixabay

Kada je reč o tome da li bi oblast blokčejna i kriptovaluta trebalo da bude regulisana kao i tradicionalna finansijska tržišta, kaže: "Postoje očigledne razlike, i kriptovalute su različite od tradicionalnog novca, jer svako može da ulaže i to anonimno, sa svakog mesta na planeti. Mnogi koji se bave propisima imaju iskustvo bankarskog poslovanja, ali ovo je potpuno nova oblast i zato je neophodno da unaprede svoje znanje i steknu detaljan uvid u poslovanje sa kriptovalutama".

- Najveća zabluda vezana za mene i Bajnens je da je to kineska berza. Ja jesam Kinez, ali sam otišao iz Kine kada sam imao 12 godina i nikada posle toga nisam imao kineski pasoš. Imam državljanstvo Kanade već 37 godina. Neki na zapadu čak misle i da je Singapur deo Kine. Mnogo je zabluda i nejasnoća - rekao je Čangpeng.

Bajnens je, kaže, međunarodna platforma, i "mi nismo ludaci, hoćemo da ta oblast bude uređena", istakao je Čangpeng.

Video: Direktor Air Monenegro za Telegraf o rezultatima nove crnogorske avio-kompanije i budućim planovima

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>