• 0

Novac koji je izgubio skoro 50% vrednosti u 2021, snažno se oporavio: "Intervenisala" banka

Turka valuta je u utorak dotakla dno, spustivši se 14 lira prema dolaru

  • 0
turska lira

Turska lira / Foto: Unsplash

Turska lira se danas snažno oporavila sa rekordnog minimuma, pošto je centralna banka intervenisala zbog, kako kaže, "nezdravih" tržišnih cena.

Ova valuta je u novembru zabeležila oštar pad, nakon odluke centralne banke da dodatno ublaži monetarnu politiku uprkos rastućoj inflaciji, što je predsednik Tajip Erdogan podržao, za razliku od stručne javnosti koja je uputila brojne kritike.

Centralna banka je u saopštenju navela da je "direktno intervenisala na tržištu prodajnim transakcijama zbog nezdravog formiranja deviznih kurseva", prenosi Rojters.

Lira, koja je ranije pala za čak 3,3 posto na 13,87 lira prema američkoj valuti, oporavila se na 12,76 lira za dolar na trgovanju u 09:36 časova po GMT, ojačavši za više od 5,0 posto na dnevnom nivou.

Podsećamo, turka valuta je u utorak dotakla dno spustivši se 14 lira prema dolaru, nakon što je Erdogan ponovo stao u odbranu ekonomske politike i pošto je dolar krenuo da raste nakon najave predsednika FED-a, Džeroma Paulea, o monetarnom zatezanju.

Lira je ove godine izgubila 47 posto vrednosti, pri čemu je samo u novembru zabeležila gubitak od oko 30 procenata, što je ubrzalo "topljenje" zarada i ušteđevine Turaka i pojačalo pritisak na budžete domaćinstava.

Po peti put tokom manje od dve nedelje, Erdogan je sinoć branio ublažavanje monetarne politike koje je većina ekonomista nazvala "nepromišljenim potezom". On je, u intervjuu na državnoj televiziji, rekao da "nema odustajanja" od nove politike.

Urfa, Turska, pistaći

Foto: Pixabay/Huseyinaslantv

- Videćemo da će kamatne stope znatno pasti i da će doći do poboljšanja deviznih kurseva uoči izbora - rekao je Erdogan, a navodi Rojters i podseća da izbori treba da se održe najkasnije do sredine 2023. godine.

Strateg za investicije u kompaniji "Allspring Global Investments", Brajan Džejkobson, smatra da je "opasan eksperiment koji Erdogan pokušava da izvede".

- Uvozne cene će verovatno porasti kako lira pada, što će pogoršati inflaciju. Strah bi mogao da otera strane investicije, što bi otežalo finansiranje rasta - navodi Džejkobson, dodajući da će cena tzv. kreditnog svopa od neizvršenja povećati rizik od neizmirivanja dužničkih obaveza.

Centralna banka Turske je od septembra smanjila referentnu kamatu za 400 baznih poena na 15 posto, uprkos inflaciji koja je blizu 20 procenata. Očekuje se da će u decembru ponovo sniziti referentnu stopu.

Video: Broj radnika u IT industriji skočiće 3 puta: Direktor Microsoft-a u Srbiji o najtraženijem zanimanju

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>