• 21

Struka za poželeti ako ste u Nemačkoj: Gastarbajteri traže samo naše radnike, evo zbog čega

"Problem" s frizerima u inostranstvu imaju maltene sve žene iz regiona, a primarno se žale na lošiji kvalitet rada i visoke cene

  • 21
kosa, frizer, feniranje

Foto: Pixabay

Jedno zanimanje se, možemo reći, posebno "rasvetli" kada odete na život (i rad) u inostranstvo, a to je posao frizera.

Iako je poseta frizeru popularna i kod nas, te žene najčešće posećuju upravo te salone za ulepšavanje (u odnosu na, recimo, tretmane za lice/telo) - ubrzo postane jasno da frizere "preko" treba da cene još više.

Razlog za to je nemogućnost pronalaženja dobrog stručnjaka među stranim radnicima, a pritom su cene paprene. Iako možemo reći da su cifre i kod nas dosta skočile, te kolorizacija kod frizera "na glasu" košta i do 150 evra ili više - ipak se ne možemo porediti s Nemačkom/Austrijom, gde su one nekoliko puta veće.

"Problem" s frizerima u inostranstvu imaju maltene sve žene iz regiona, barem sudeći po video snimcima gastarbajtera s Balkana na YouTube-u, ali i po komentarima ispod.

Jedna hrvatska jutjuberka, koja živi u Nemačkoj, nedavno je objavila video u kojem pokazuje kako sama sebi radi blajhanje, jer kako kaže "za osam godina koliko je tamo nije uspela da nađe pravu osobu, već je neretko izlazila iz salona u suzama, a pritom plaćala na stotine evra".

Nadovezala se i žena koja kaže da joj je "za 23 godine života u Nemačkoj svaki put žao kada treba da ostavi novac frizeru". Slična su iskustva i žena iz Srbije, i to ne samo po pitanju stilizovanja kose, već i drugih kozmetičkih usluga.

Štaviše, jedna naša sugrađanka je doživela da je frizerka u Štutgartu pita da li želi da joj stavi regenerator, nakon pranja kose, jer se ta usluga dodatno naplaćuje, i takođe je pisala da li želi da joj suši kosu ili će ona sama - jer ova usluga takođe košta plus.

frizer

Foto: Freepik

Svakako, ostale strankinje u ovim zemljama, kao i same Nemice, uglavnom nemaju izbor i navikle su na tamošnje frizere i cene; ipak, naše žene koje kažu da su na Balkanu bolji stručnjaci - a pritom i niže cene - radije obavljaju ovakve usluge u domovini.

Ako računamo da je, primera radi, u Nemačkoj samo klasično muško šišanje u "prosečnom" salonu 20-ak evra, onda je jasno kolike su cene ostalih, komplikovanijih usluga.

To nameće i jednu drugu temu, a to je zapošljavanje naših radnika u inostranstvu, tj. bavljenje frizerskim poslom mogao bi biti jedan od najtraženijih i najunosnijih zanata.

Pišite nam kakva su vaša iskustva, ako živite u stranim zemljama: da li ste sami "svoji majstori" ili idete u salone? Koliko, u proseku, plaćate usluge kod frizera/kozmetičara/zubara?

Video: Frizerski saloni počeli sa radom: Ne dirajte žene u lepotu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jovica

    4. decembar 2021 | 08:55

    Traze samo nase radnike da bi im radili na crno, moj savet je bezite sto dalje od svojih ljudi jer su vecinom pokvareni, ljubomorni, zavidni...

  • Daki

    4. decembar 2021 | 08:46

    Istina je ovo, ja zivim i radim u Nemačkoj. Frizeri baš "šišaju", mlate pare bolje nego programeri.

  • Rony

    4. decembar 2021 | 08:58

    Pa ako gledamo tako recimo ženski frizeri su i u Srbiji skupi,ako se uzme u obzir koliko se zarađuje

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>