• 4

Skočile cene polovnjaka, a građani Srbije najviše traže one između 3.000 i 5.000 evra

Cene polovnih automobila u odnosu na 2020. godinu veće se u za gotovo 20 odsto

  • 4
Polovni automobili prodaja car sales

Foto: Shutterstock

Prodaja polovnih automobila u Srbiji veća je za jedan odsto u odnosu na pre pandemije, a cene takvih automobila su uvećane za 23 odsto, zaključci su ankete i analize koju je predstavio sajt Polovni automobili.

Romana Ranković iz Polovnih automobila ocenila je da je pandemija imala ogroman uticaj na tržište polovnih automobila.

Analiza podataka sa tog sajta pokazala je da je ove godine zabeležen rast prodaje polovnih automobila za oko 10 odsto u odnosu na 2020. godini.

Cene polovnih automobila u odnosu na 2020. godinu veće se u za gotovo 20 odsto, a u odnosu na 2019. za 23 posto.

"Kupci i prodavci primećuju rast cena, a očekuju da i dalje rastu cene u budućnosti", rekla je ona.

Za prodavce manjak ponude uslovljen pandemijom najveći je izazov za poslovanje, dok kupci u najvećem broju smatraju da je ponuda polovnih automobila nepromenjena.

Kako je rečeno akteri ovog tržišta očekuju da će se efekti pandemije osećati u prodaji i kupovini polovnih automobila još neki vremenski period.

"Očekujemo nešto sporiju stabilizaciju tržišta, odnosno sporije postizanje ravnoteže između ponude i potražnje", rekla je Rankovićeva.

Najveći izazovi za prodavce bila su tri faktora: pad ponude na inostranom tržišštu. Rast cene, i smanjena potražnja.

Najtraženiji polovni autobili u Srbiji su Folksvagenovi modeli, a slede automobili koje proizvode Opel, Audi, Pežo, Reno i Fiat. Pri tom, najveća potražnja bila je za automobilima po ceni od 3.000 do 5.000 evra. 

Kakvo je interesovanje kupaca i koliko se novca izdvaja za automobil?

 

Kada je reč o interesovanju za kupovinu automobila, više od polovine ankretiranih trgovaca (52%) tvrdi da je ono smanjeno, dok više od 20% njih smatra da kupci sada traže jeftinije automobile nego u periodu pre pandemije.

Ipak, većina anketiranih korisnika navodi da nije odustalo od kupovine automobila (50,8%), skoro 30% njih kupovinu odložilo, dok je nepunih 10% potpuno odustalo. Kada aktuelne podatke uporedimo sa anketom sprovedenom tokom vanrednog stanja, kada je čak 66% kupaca navelo da odlaže kupovinu, možemo reći da se veliki deo njih vratio svojoj potrazi za automobilom.

Među onima koji su odložili kupovinu, jedna trećina ispitanika navodi da je to učinila jer čeka da vidi razvoj situacije, trećina zbog rasta cena, a oko 20% kao razlog odlaganja navodi smanjene prihode.

Kada je reč o novcu koji se izdvaja za polovnjaka, najveći broj anketiranih kupaca traga za automobilom u okviru cenovnog ranga od 3.000 do 5.000 EUR (24,4%), zatim od 2.000 do 3.000 EUR (15,6%) i 5.000 do 7.000 EUR (14,7%).

Istraženo je i koliko je pandemija uticala na visinu budžeta izdvojenog za automobil. Uprkos rastu cena polovnih automobila svega 10% anketiranih kupaca je povećalo planirani budžet za polovnjaka, polovina navodi da nije promenila budžet za kupovinu, dok je više od trećine smanjilo planirani budžet.

Više se kupuju polovni dizelaši, a najprodavaniji brend polovnjaka je Volkswagen

Nije novina da se najveći broj kupaca polovnih automobila odlučuje za one sa dizel motorom. Stoga, u pomenutom periodu tekuće godine, 68% prodatih polovnih automobila činila su vozila sa dizel motorom, a svega 29% na benzin.

Nepobedivi lider na listi najprodavanijih polovnjaka je i ove godine Volkswagen, dok ga redom slede: Opel, Peugeot, Audi i Renault. Kada je reč o modelima polovnih automobila, najviše su se prodavali Volkswagen Golf, Volkswagen Passat, Fiat Punto, Volkswagen Polo, Opel Corsa, Opel Astra, Audi A4, Renault Clio, Citroen C3 i BMW serije 3.

Video: Sve se beli: Čistača još nije bilo, sneg veje na sve strane, automobili praktično mile

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cc

    1. decembar 2021 | 16:14

    Pa imaju ako dignu kredit i zaduže se

  • majkan

    1. decembar 2021 | 19:43

    Do skoro sam jurio malog dizelcica , sreca pa uzeh,kako uvece izadje u oglasima ujutru prodato, skace cena goriva , pomama za malim kolima da malo trose.

  • Nebojsa

    1. decembar 2021 | 21:31

    Zadoovoljan je narod da nadje nesto ispod 1000e. Kakvi 3000 5000 ko to ima. Mogu oni da poskupe I da I'm stoje narednih godina na placu.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>