• 4

Naftaši odvrću slavine: Da li će crno zlato da pojeftini

Cene nafte su u novembru već zabeležile najveći mesečni pad od početka pandemije

  • 4
Cisterna sa naftom, nafta oil tank

Foto: Shutterstock

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njeni saveznici odlučili su da nastave s postojećom politikom mesečnog povećanja proizvodnje uprkos strahu da će odluka SAD o stavljanju u promet nafte iz strateških rezervi i novi soj korona virusa dovesti do negativnog kretanja cena "crnog zlata".

Severnomorska nafta Brent je pala za više od jednog dolara nakon što je objavljena odluka, trgujući se ispod nivoa od 70 dolara po barelu, što je daleko ispod trogodišnjeg maksimuma iz oktobra kada je cena iznosila više od 86 dolara, izvestio je Rojters.

Cene nafte su u novembru već zabeležile najveći mesečni pad od početka pandemije.

Postojećim sporazumom naftne alijanse OPEK+ predviđeno je povećanje proizvodnje od 400.000 barela dnevno svakog meseca, kako bi se obim pumpanja postepeno vratio na nivo pre prošlogodišnjeg rekordnog smanjenja uzrokovanog padom potražnje zbog pandemije. Dogovor da se nastavi s realizacijom sporazuma o povećanju isporuka za 400.000 barela dnevno u januaru, koji je potvrđen u nacrtu saopštenja OPEK+ i izvorima te grupe, gurnuo je cene nafte u prvi mah ispod 67 dolara, ali su se kasnije blago oporavile.

Izvori iz OPEK+ su uoči početka sastanka rekli Rojtersu da su neizvesnosti na tržištu navele grupu da razmatra različite opcije, poput pauziranja povećanja proizvodnje u januaru, ili manjem iznosu povećanja od planiranih 400.000 barela dnevno.

I pre nego što je pojava novog Omikron soja kovida izazvala zabrinutosti u pogledu potencijalnog opadanja tražnje, OPEK+ je procenjivao moguće tržišne efekte prošlonedeljne najave SAD-a i drugih velikih ekonomija o puštanju u promet nafte iz njihovih državnih rezervi koje služe za vanredne situacije, kako bi "ukrotili" rast cena energije.

Bilo kakva odluka o pauziranju ili povećanju isporuka manjem od 400.000 barela dnevno u januaru dovela bi do pune konfrontacije odnosa OPEK-a s Vašingtonom, pri čemu su odnosi između SAD i Saudijske Arabije, lidera naftnog kartela, već zahladili, navodi britanska agencija.

Eksperti iz grupe OPEK+ su naveli u izveštaju, u koji Rojters imao uvid, da uticaj Omikrona na potražnju još uvek nije jasan, iako mnoge zemlje uvode lokdaun i druge mere ograničenja protiv širenja zaraze.

Bajdenova administracija još uvek može da prilagodi tajming bilo kakvog puštanja nafte iz rezervi na tržište ako cene znatno padnu, izjavio je u sredu zamenik američkog ministra za energetiku Dejvid Turk.

OPEK+ je prošle godine srezao proizvodnju za rekordnih 10 miliona barela dnevno, što je ekvivalentno količini od oko 10 posto globalne ponude. Od tada do sada, to smanjenje je svedeno na oko 3,8 miliona barela dnevno.

Međunarodna agencija za energiju (IEA), međutim, kaže da OPEK+ nije uvek uspevao da ispuni svoje ciljeve proizvodnje, navodeći da je u septembru i oktobru proizvodio oko 700.000 barela dnevno manje od plana.

Video: Pripadnici MUP-a u Beogradu, u akciji suzbijanja nelegalne trgovine duvanom i naftom

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>