• 1
 ≫ 

Kako nagovoriti decu da pametno koriste telefon: Naučite ih sve o novcu kroz igricu

 ≫ 

Deca više uče o finansijama od svojih roditelja nego od bilo kog drugog modela

  • 1

Tata, imam 200 dinara, hoću da mi kupiš "barbiku". Od mojih para!

Naglašeno, širom otvorenih očiju i sa nekim svečanim ponosom mi to izgovara četvorogodišnja ćerka. Zaradila je kaže, svaki put kada je raspremila igračke.

Iako mi se ovi tasovi na vagi - broj puta rasutih igračaka po podu i njena cifra što ju je mama "nagrađivala", ne uklapaju, bilo mi je drago da čujem da je razumela šta znači štednja, ulaganje, pa i investicija.

Neskromno ću da poverujem da će umeti da ceni novac, kako ga stiče, ali i da zna kako da barata njime. I pripisaću sebi deo zasluga za tu edukaciju, razume se.

Sa stariji sinom smo tu omanuli, jednostavno je rano naučio da će da dobije ono što mu se kupuje, a da ne mora sam da plati.

Želim da kažem da smo kao roditelji naučili koliko je važno naučiti mališane da donose pametne odluke kada je u pitanju raspolaganje novcem. Ukoliko krenu da vam postavlju 100 pitanja, jednostavno im prenesite sopstveno iskustvo i navike.

Dosadašnja istraživanja su pokazala da deca više uče o finansijama od svojih roditelja nego od bilo kog drugog modela. Novi pokazatelji govore da ne treba zanemarivati važnost praktičnog upravljanja novcem. Roditelji mogu da podučavaju svoju decu o novcu na razne načine. Možete tako na primer, da im:

- dajete redovan džeparac

- platite zadatke koji su "iznad uobičajenih" za njihov pojam normalnih poslova

- nagradite za dobre ocene nekim kešom

- ohrabrite da štede za posebne namene ili dobrotvorne donacije

Ovo je odlično rešenje i naučiće dosta o novcu kada su ulozi i dalje niski. Pustite ih da prave greške i pomozite im da uče iz njih, tako ćete im pomoći da razviju navike pre nego što ostanu sami, kada su posledice mnogo veće i kada će raspolagati većom količinom novca.

Drugim rečima, uključite decu u svoje procese upravljanja novcem, koliko je to moguće. Možete uvesti novčane nagrade, ili mu zatražiti pomoć oko planiranja kupovine. Takođe, bilo bi dobro da učite dete o vrednostima novca, cenama u prodavnicama i tome slično.

Još bolje je ako im sve to prikažete kroz igru. Preporučujem igricu koja je nastala po uzoru na knjigu Čuvari Zmajevog blaga - na zabavan način zainteresovaće decu za finansijske teme i podstaći ih da o novcu počnu da razmišljaju na odgovoran način. Ovo je korisno za decu koja su se navikla na mobilne telefone, pa umesto da sami biraju sadržaj koji će da gledaju, mudro im nametnite ovu igricu.

Ova igrica koju je lansirala Erste banka, kao deo programa finansijske edukacije najmađih, je potpuno besplatna i bezbedna, a dodatno, ograničeno je vreme koje deca mogu da provedu igrajući igricu u kontinuitetu.

Važno je da se deca od najmlađih dana upoznaju sa svetom finansija, da nauče kako se štedi, kako je teško zaraditi, a sa druge strane lako potrošiti zarađeni novac. Igrica je samo još jedan od alata koji bi mogao da pomogne da ova oblast bude zanimljivija i da podstakne decu i njihove roditelje da traže finansijska znanja i povećavaju nivo svoje finansijske pismenosti.

Namenjena je deci nižih razreda osnovne škole, a može se besplatno preuzeti sa servisa Google Play i App Store.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • boki

    7. decembar 2021 | 16:59

    Maloj deci nije potreban telefon narocito ispod 12 g starosti .Celi dan gledaju u ekran nose u skolu i na casu ometsju rad nastavnika

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>