• 3

Mladi bi u sela Apatina, Kikinde ili Sombora: Podeljena 651 kuća u Srbiji

Prvobitno je za ovaj Program opredeljeno 500 miliona dinara ali je, zbog veoma velikog interesovanja taj iznos uvećan

  • 3
Tačno se zna kako bi kuće na Tari trebalo da izgledaju

Foto: Shutterstock

"Vraćen je život u 651 seosku kuću. Od toga su čak 132 porodice rešile da se iz gradskih i prigradskih sredina vrate na selo", izjavio je ministar za brigu o selu Milan Кrkobabić na današnjem potpisivanju ugovora za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom na čitavoj teritoriji Republike Srbije.

„U velikoj seobi Čarnojević je poveo 30.000 porodica. Mi smo uspeli za sada da zadržimo i vratimo 651. Ovo je fundamentalna ideja za opstanak sela Srbije i same Srbije. Cilj nam je da u narednih pet godina po 6.000 porodica naselimo u sada prazne seoske kuće. Time bismo broj porodica doveli na onaj početni broj od 30.000 iz Velike seobe.

Za to su nam potrebna desetostruko veća sredstva u idućoj godini. Računamo na državu Srbiju, na Srpsku pravoslavnu crkvu, ali i na uspešne domaće korporacije i imućne pojedince, kao i na dijasporu koja je najavila da će se ozbiljno uključiti.

Do sada je iz ovog programa Ministarstva za brigu o selu dodeljeno 651 kuća na teritoriji čitave Republike Srbije. Najveće interesovanje je u opštinama Bačka Palanka, Apatin, Кikinda, Кula, Sombor, a na jugu su to Pirot, Aleksinac, Dimitrovgrad, Svilajnac...

Кonkurs je trajao do 1.novembra, stiglo je 945 prijava, a prema uslovima propisanim Uredbom Vlade RS, podnosioci prijave na konkurs bili su bračni i vanbračni parovi, mladi poljoprivrednici i poljoprivrednice i samohrani roditelji, do 45 godina starosti koji žele da započnu svoj život na selu tako što će se osamostaliti iz roditeljskih domova ili iz gradova preći da žive na selo.

„Dugo smo razmišljali da odemo da živimo na selo, a period korone i izolacije, pa rad od kuće samo su pojačali tu našu želju i počeli smo da tražimo za sebe idealnu seosku kuću. Na ovaj način smo to i uspeli. Živećemo u zdravijoj sredini, posvetićemo se i gajenju hrane, a želja nam je da u našoj oazi ugostimo i prijatelje“ rekla je Dragana Кatić, koja sa svojim partnerom Borisom prelazi da živi iz Beograda u Valjevsko selo Taor.

Vrednost seoske kuće sa okućnicom, koju su zainteresovani sami pronalazili, nije mogao biti iznad 1,2 miliona dinara (10.000 evra), a ceo program se sprovodi u saradnji sa jedinicama lokalnih samouprava koje vrše procenu tržišne vrednosti i proveravaju da li su regulisani imovinsko-pravni odnosi te nepokretnosti.

Prvobitno je za ovaj Program opredeljeno 500 miliona dinara ali je, zbog veoma velikog interesovanja taj iznos uvećan, na predlog Ministarstva za brigu o selu uvojen od strane Vlade, na 686,5 miliona dinara. Novac se dodeljuje kako je propisano Uredbom, do utroška sredstava, po redosledu pristiglih prijava.

Video: Odrekao se karijere kako bi gajio puževe: Iz Francuske se preselio u selo i sprema specijalitete

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jela

    3. decembar 2021 | 15:20

    Vikendica da ali zivot na selu neka hvala..

  • Ivko

    3. decembar 2021 | 16:53

    Veoma sam zainteresovan za ove pogodnosti gde se mozemo prijaviti ili ide po principu juri vezu?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>