• 1

Više od 9.000 mladih zaposlilo se preko Moja prva plata: Evo koja zanimanja su poslodavci tražili

Najtraženija zanimanja i kompanija i mladih su pravnik, administrativni službenik, ekonomista, knjigovođa i prodavac

  • 1
Povratak u kancelariju

Foto: Shutterstock

Više od 9.000 mladih dobilo je priliku za prvo radno iskustvo u okviru programa "Moja prva plata", saopšteno je iz Vlade Srbije.

Poslodavci koji učestvuju u programu "Moja prva plata 2021" odabrali su 9.237 mladih kojima će pružiti priliku da steknu prvo radno iskustvo, a mladi će imati priliku da se radno osposobe kod 5.471 poslodavca.

U program je uključeno 70 odsto lica sa srednjoškolskim obrazovanjem, a 30 odsto sa visokim obrazovanjem i master diplomom. Od ukupnog broja mladih, više od 60 odsto su žene.

Najtraženija zanimanja i kompanija i mladih su pravnik, administrativni službenik, ekonomista, knjigovođa i prodavac.

U prvom ciklusu programa ”Moja prva plata”, koji je započeo 2020. godine, 35 odsto mladih je nakon uspešno završenog programa potpisalo ugovor o radu, od čega polovina kod istog poslodavca. Ove godine država je obezbedila da kroz ovaj program koji traje devet meseci, mladi do 30 godina sa završenom srednjom školom primaju mesečnu naknadu od 22.000 din, a visokoobrazovani 26.000 dinara, kao i doprinose za slučaj povrede na radu i profesionalne bolesti.

Ovo je povećanje od 10 odsto u odnosu na prošlogodišnji ciklus. Program „ Moja prva plata“ ima za cilj da mladima u Srbiji obezbedi prvo radno iskustvo.

Program pruža mogućnost mladima da steknu znanja, veštine i kompetencije za rad i tako povećaju mogućnosti za zapošljavanje, a poslodavcima da novim zapošlkavanjem investiraju u razvoj ljudskih resursa i povećaju obim poslovanja, navela je Vlada Srbije u saopštenju.

Video: Sa 8 godina je potpisala ugovor s Najkijem: Lionel Mesi joj je poručio da je genije! Toliko je vešta

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ena

    3. decembar 2021 | 17:14

    E ovo je bas podsticaj za mlade da rade za platu od 22 000 do 26 000 .Mene cudi ko uopste i pristaje na ovakvu ponudu ,naravno poslodavcima ovo savrseno ide u prilog .Molimo Boga da sto pre udjemo u EU samo da bi ova omladina pobegla odavde i da bude placena onoliko koliko zasluzuje a ne da ih eksploatisu kao jeftinu radnu snagu.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>