• 0

Koliko zaista imamo fantomskih firmi: Novi rokovi za statistički i finansijski izveštaj

Procenat fantomskih firmi manji je od jedan odsto

  • 0
Plata minimalac novac biznis

Foto: Shutterstock

Svi obveznici podnošenja finansijskih izveštaja sledeće godine moraju da podnesu izveštaje u izmenjenoj formi i u promenjenim rokovima, a finansijski i statistički izveštaj se sada predaju u istom roku, do 30. marta, izjavio je direktor Agencije za privredne reistre (APR) Milan Lučić.

Lučić je za TV Tanjug rekao da je izmenama Zakona o privrednim društvima i forma samih izveštaja značajno promenjena i da je potrebno je da se svi što pre upute u tu problematiku i ne čekaju trenutak pred poslednje rokove.

Direktor APR-a je govoreće o fantomskih firmama, pojasnio da se u suštini radi o registrovanju lažne, odnosno fiktivne adrese tog privrednog subjekta, što dovodi do raznih problema u praksi.

Izmenom zakona uvedena je i hitna sudska zaštita oštećene strane, naveo je Lučić i objasnio da u praksi to znači da svako ko je oštećen može kroz tužbu koju podnosi sudu da traži brisanje fiktivne adrese.

"Sud po hitnom postupku mora da donese presudu i tu presudu po službenoj dužnosti dostavlja Agenciji za privredne registre, koja tu adresu briše i nalaže tom privrednom subjektu da u roku od 30 dana otkloni nedostatak i registruje novu adresu, Ukoliko to ne uradi u roku od 30 dana, mi taj privredni subjekt stavljamo u proces likvidacije", naglasio je direktor APR-a.

On je rekao da, iako je percepcija u javnosti da postoji veliki broj fantomskih firmi, u suštini taj broj nije toliki u odnosu na ukupan broj privrednih subjekata, i naveo da je procenat fantomskih firmi manji od jedan odsto, ali da su problemi koje prave značajni.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Google preporuke