• 11

Momirović: "Jadar" mora da prođe još 17 provera

Ležište je otkriveno 2004. godine, u blizini Loznice

  • 11
Litijum, Loznica, Jadarit

Foto: Nikola Tomić

Ministar građevine, saobraćaja i infrastrukture, Tomislav Momirović, kaže da projekat "Jadar" mora da prođe još 17 provera pre nego što se završi studija o proceni uticaja na životnu sredinu.

- Ovo je ozbiljno pitanje za našu zemlju i bilo bi neozbiljno da zauzmem bilo kakav stav pre nego što se završi studija o proceni uticaja na životnu sredinu - rekao je i dodao da: "Vlada neće uraditi ništa bez završetka te studije".

- Osim toga, još 17 institucija treba da se izjasni o tom projektu. I onda će građani pred sobom imati sve relevantne podatke. Odluke nećemo donosi bez građana, kojima ćemo pokazati sve benefite i rizike - rekao je Momirović za današnje izdanje "Večernjih novosti".

Podsećamo, ležište Jadar u zapadnoj Srbiji, u blizini Loznice, otkriveno je 2004. godine i vodeći je grinfild projekat koji pripada sektoru Rio Tinto Minerali. Na pitanje koji je trenutno najvažniji građevinski projekat u zemlji, Momirović je rekao da ih ima mnogo.

- Investiramo u 10 auto-puteva, u više od 1.200 kilometara brzih saobraćajnica. Gradimo najbržu prugu u jugoistočnoj Evropi, između Beogradaa i Novog Sada. Auto-put ''Miloš Veliki'' biće najmoderniji u ovom delu Evrope. Tu su i ''Moravski koridor'' i ''Fruškogorski koridor''... Gradimo veliki broj obilaznica - dodao je Momirović.

- Da ne govorim o vodnoj privredi u koju ćemo uložiti više od 500 miliona evra, o investicijama u aerodrome - zaključuje ministar građevine, dodajući da je cilj da 80 odsto lokalnih samouprava u narednih pet godina dobije sređenu kanalizacionu infrastrukturu i prostrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Video: Ekološki protest u Čačku

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>