• 4

Kako stoje stvari sa cenom brašna u Srbiji: Da li je bilo prijava i kazni?

Trideset hiljada tona brašna je kroz robne rezerve izdvojeno za podršku mlinovima i pekarima

  • 4
Testo

Foto: Pixabay

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije, Tatjana Matić, izjavila je danas da je prilikom kontrole Uredbe Vlade o ograničavanju cene brašna, odnosno za maksimalnu cenu hleba tip-500, bilo nešto više od 200 prijava i prekršajnih kazni.

Ona je za RTS kazala da je, kada je reč o novoj uredbi koja se odnosi na širi spektar - pet životnih namirnica, još u toku priprema velikih trgovačkih lanaca za primenu te mere jer ona se odnosi na to da se cene moraju vratiti na nivo od 15. novembra.

Ukazala je da je trenutno situacija stabilna i da nema nikakvih prijava u vezi sa kršenjem te mere.

- Videćemo od sledeće nedelje kako će se stvari razvijati. Ono što je praksa pokazala jeste da uglavnom veliki trgovački lanci odmah primenjuju meru bez većih kršenja. Dešava se u nekim manjim radnjama u unutrašnjosti Srbije - rekla je ministarka.

Govoreći o proizvođačima, navela je da država ima mehanizme i da je ona i delovala i u smislu podrške proizvođačima.

- Trideset hiljada tona brašna je kroz robne rezerve izdvojeno za podršku mlinovima i pekarima i u tom smislu mi ćemo i dalje pratiti situaciju na terenu, i ako bude potrebno, i sa drugim merama ćemo ići ka proizvođačima, kako bismo im olakšali i da ne bi oni bili ti koji će poneti najviše ili platiti cenu ovih mera. Mislim da se to nikako neće desiti - istakla je Matićeva.

Na pitanje da li potrošači treba da brinu nakon isteka tih 60 dana, odgovorila je da "ne treba da brinu". Podsećamo, Vlada Srbije je početkom nedelje ograničila cene pet namirnica na 60 dana, zarad stabilnosti na tržištu.

Video: Kako funkcioniše e-fiskalizacija u Srbiji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jug Srbije

    5. decembar 2021 | 14:13

    Gde se prodaje hleb sa cenom od 45-50 rsd?Gde kupiti šećer po nižoj ceni od 89 rsd,ulje od 180 rsd,meso sa cenom od 500 rsd do 900 ?Postoji li i šta radi republička inspekcija ako lokalna praktično već ne postoji !

  • Зоран Ловћенац

    5. decembar 2021 | 13:19

    А јесуу и вратили,брука

  • Milan

    5. decembar 2021 | 15:38

    Svako ktšenje zakona sankcionisati nema tu mnogo rasprave!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>