• 0

Vodeća banka snizila prognozu rasta zbog omikrona: Nedostatak radnika gorući problem

Goldman je ukazao i na to da bi širenje virusa moglo da pogorša situaciju sa snabdevanjem, ukoliko druge zemlje uvedu stroža ograničenja

  • 0
Njujork parada Dan zahvalnosti

Foto: Tanjug/AP

Investiciona banka Goldman Saks smanjila je prognozu ekonomskog rasta SAD na 3,8 odsto za 2022. godinu, navodeći kao razlog rizike i neizvesnosti zbog pojave omikron soja.

Saks je ranije predviđao rast američke privrede u 2022. od 4,2 procenta, prenosi CNN i dodaje da je banka takođe snizila procenu privredne ekspanzije za četvrti kvartal ove godine na 2,9 odsto međugodišnje, sa prvobitno projektovanih 3,3 posto.

Ekonomista banke, Džozef Brigs, ocenio je da bi "omikron mogao da uspori ponovno otvaranje privrede, ali da se očekuje samo skromno usporavanje potrošnje na usluge".

- Iako su mnoga pitanja još uvek bez odgovora, mislimo da je sada najverovatniji umereni negativan scenario, prema kojem se virus širi brže, a imuni odgovor na ovu tešku bolest je samo malo oslabljen - naveo je on u belešci.

Nedostatak radnika mogao bi da potraje duže ako se ljudi ne budu osećali spremnima da se vrate na posao zbog ovog soja, smatra Brigs.

Goldman je ukazao na to da bi širenje virusa moglo da pogorša situaciju sa snabdevanjem, ukoliko druge zemlje uvedu stroža ograničenja, te da bi povećanje stope vakcinacije među spoljnotrgovinskim partnerima sprečilo ozbiljne poremećaje.

Prognoza Goldman Saksa za SAD dolazi nakon što je izvršna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda, Kristalina Georgieva, ovog vikenda upozorila na jednom Rojtersovom događaju da će "MMF verovatno smanjiti svoje procene globalnog ekonomskog rasta zbog omikrona", napominje CNN.

Video: Počeo Crni petak: Ima li gužvi u beogradskim tržnim centrima?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>