• 2

Uvode vaučere za pomoć u kući: Plaćaće domaćinstvima 40% rashoda, a bore se i protiv rada na crno

Buduća koalicija je za prvih godinu dana predvidela troškove od 400 miliona evra

  • 2
Peglanje, veš, odeća

Foto: Shutterstock

Nemačka će, putem sistema vaučera, ubuduće preuzimati 40 odsto troškova za pomoć u domaćinstvu. Inicijativa bi, prema rečima nemačkog ministra rada, trebalo da zaživi 2023. godine.

Gornja granica pomoći je 2.000 evra godišnje. Buduća savezna vlada namerava da finansijski rastereti porodice.

- Uvodimo sistem za pomoć pri obavljanju svakodnevnih kućnih poslova. Država će porodicama dati vaučere kako bi mogle da priušte legalnu pomoć u domaćinstvu - najavio je savezni ministar rada Hubertus Hajl (SPD) u intervjuu za list "Bild am zontag".

Kao prvi korak, porodice sa decom, samohrani roditelji i osobe koje brinu o svojim bolesnim rođacima - dobiće godišnji bonus u iznosu od maksimalno 2.000 evra, pisao je nedavno DW.

Država preuzima 40% troškova

 

- Roditeljima sa malom decom ili onima koji neguju bliske rođake potrebna je podrška u čišćenju stana, brizi o deci ili nezi - istakao je ministar i dodao da "ljudi koji normalno zarađuju, međutim, često ne mogu da angažuju regularnog, socijalno osiguranog radnika".

Po novom modelu, država i porodica bi trebalo da dele troškove plaćanja radne snage za pomoć u domaćinstvu. "Putem vaučera, država bi snosila 40% troškova, dok bi 60% plaćali sami građani", rekao je Hajl.

Obračun bi se obavljao putem aplikacije preko koje bi sertifikovane kompanije mogle da nude svoje usluge. Aplikacija bi funkcionisala tako što bi porodica rezervisala uslugu, poput sedmičnog čišćenja stana, unela kod sa vaučera koji su joj poslale nadležne službe i automatski bi platila tih 60 posto. Firma koja vrši željene usluge bi nadoknadu za vaučer dobila od nadležne službe.

čišćenje kuće, stan

Foto: Freepik

Borba protiv rada na crno

 

Hajl, kao vršilac dužnosti saveznog ministra rada, ima dobre šanse da zadrži svoj položaj u okviru koalicije te stranke sa Zelenima i FDP, dodaje se u tekstu DW. On želi da vaučeri služe i kao sredstvo za borbu protiv rada na crno.

- Pored toga, i radnici na tim poslovima bi profitirali jer bi bili socijalno osigurani i primali satnicu od najmanje dvanaest evra - rekao je Hajl, dodajući da "oni nisu sluge bez prava, te da bi ovako dobili zaštitu i poštovanje koje zaslužuju".

Nemački ministar želi da 2022. pripremi svoj projekat, a od 2023. bi trebalo da se počne sa deljenjem vaučera. Buduća koalicija je za prvih godinu dana predvidela troškove od 400 miliona evra. U drugom koraku bi svako domaćinstvo trebalo da dobije vaučer za pomoć u obavljanju kućnih poslova.

- To će koštati oko 1,6 milijardi evra - rekao je Hajl i dodao da će i "država će imati prihode od plaćanja doprinosa za socijalno osiguranje i od poreza; tako nastaje jedno novo tržište rada koje donosi napredak u porodičnoj politici".

Video: Kako funkcioniše e-fiskalizacija u Srbiji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • maki

    5. decembar 2021 | 22:35

    E Srbijo gde si ti??? Mi se borimo ovde da udahnemo cist vazduh, a svet …..

  • Miroslav

    5. decembar 2021 | 17:54

    Pitam se samo šta to ima veze sa nama?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>