• 1
 ≫ 

Najveća evropska ekonomija hoće da vakcine budu obavezne za ove grupe radnika

 ≫ 

Podrška za ovaj potez je usledila dodatno, jer se Nemačka suočila s porastom broja zaraženih u četvrtom talasu pandemije

  • 1
Negovatelj - jedno od najtraženijih zanimanja

Foto: Shutterstock

Prema poslednjim informacijama, nova nemačka vlada želi da od 16. marta uvede obaveznu vakcinaciju protiv virusa korona za sve zaposlene u bolnicama, domovima za stare i nemoćne, kao i za radnike u ostalim zdravstvenim ustanovama.

Ovo obaveštenje stoji u nacrtu zakona u koji je Rojters imao uvid.

Najjačka evropska  ekonomija se do sada odupirala ideji da uvede obaveznu vakcinaciju, iz straha da će imati još više problema s pronalaženjem i zapošljavanjem medicinskog osoblja i negovatelja.

Ali, podrška za ovaj potez je usledila dodatno jer se Nemačka suočila s porastom broja zaraženih u četvrtom talasu pandemije. Socijaldemokrate, Zeleni i Liberalno-demokratska stranka, koji se spremaju za formiranje nove vlade u sredu, nameravaju da parlamentu predstave novi zakon tokom naredne sedmice.

U nacrtu se navodi da će zaposleni u pomenutim oblastima rada do 15. marta morati da dokažu da su vakcinisani protiv kovida, da su se oporavili od njega ili da pokažu relevantnu potvrdu da se ne mogu vakcinisati.

Budući da Nemačka ima plan da vakciniše 30 miliona ljudi pre Božića, nacrt zakona bi takođe dopustio stomatolozima, veterinarima i apotekarima da privremeno sprovode vakcinisanje, nakon što prođu adekvatnu obuku za to.

Predloženi zakon bi do 15. februara produžio privremene mere, koje bi nemačkim saveznim pokrajinama omogućile da, prema potrebi, uvedu još stroža ograničenja.

Video: Direktor Air Monenegro za Telegraf o rezultatima nove crnogorske avio-kompanije i budućim planovima

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bunar

    6. decembar 2021 | 19:27

    Ja neznam odakle takva informacija.Prvobitni plan jeste bio obaveza za svo osoblje u klinikama staračkim domovima,školama i jaslicama.Od toga se odustalo.Baš zbog gubitka radnika iz tih ustanova.Pa je novi plan stavljen pred vladu.Da se ne prave grupe zanimanja za obaveznu vakcinaciju,već da je vakcina za sve obavezna od marta meseca sledeće godine.Dali će proći videće se za koju nedelju.Pozdrav iz Bayerna.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>