• 0

Evergrande oborio berze: Peking bi da izbegne spasilački paket pomoći

Kineski regulatori pokušavaju da ponovo uliju sigurnost investitorima

  • 0
Kina, eksplozija

Foto: Tanjug/AP

Azijske berze su danas uglavnom u padu, nakon što je problematični kineski investitor u sektoru nekretnina, Evergrande, upozorio kasno u petak da bi mogao da ostane bez novca.

Investitore na tržištima kapitala takođe muče neizvesnosti u vezi sa najnovijim sojem virusa i nedefinisan tajming u kojem će američke Federalne rezerve (FED) okončati svoj program podrške privredi.

Indeks Hongkoške berze je potonuo za 1,8 posto, odnosno za 417,31 poen na 23.349,38 boda, Šangaj Kompozit je krenuo u rikverc nakon jutoršnjeg rasta na otvaranju trgovanja, spustivši se za 18,13 poena na 3.589,31 poena, a u Tokiju je indeks Nikei 225 pao za 0,4 posto - na 27.927,37 poen.

Takođe je opao referentni indeks indijske berze za 0,9 procenata, kao i tajvanski, dok je tajlandsko tržište zatvoreno zbog državnog praznika, izveštava agencija AP.

Nasuprot tome, indeks Sidnejske berze S&P/ASX 500 zaključen na nešto višem nivou, ojačavši za 0,1 procenat na 7.245,10 poena, dok je seulski Kospi porastao za 0,2 posto na 2.973,25 bodova.

Kineski regulatori pokušavaju da ponovo uliju sigurnost investitorima nakon što je Evergrande, jedan od najvećih kineskih građevinara, saopštio da bi mogao da ostane bez novca za "izmirivanje svojih finansijskih obaveza", mučeći se da smanji pritisak duga teškog 310 milijardi dolara.

Postoji strah da bi ovaj neodrživi nivo duga u sektoru nekretnina mogao da izazove finansijsku krizu. Peking želi da izbegne spasilački paket pomoći, ali je takođe malo verovatno da će dozvoliti da situacija eskalira u problem koji bi prerastao u krizu.

Kineski zvaničnici su izdali više saopštenja u kojima se kaže da je kineski finansijski sistem jak, da su stope neizvršenja obaveza niske, te da je većina građevinskih firmi finansijski zdrava i da će tržište zaduživanja u zemlji i dalje normalno funkcionisati.

Amazon, Alibaba, eBay

Foto: iStock

Ipak, akcije Evergrandea su pale za 9,8 odsto jutros, što je doprinelo padu Hang Seng indeksa u Hongkongu na 23.467,42 poena. Podsećamo, prema pisanju stranih medija, još jedan div iz iste oblasti u Kini je u problemu, a to je kompanija Kaisa.

Dalje se navodi da je i kineski tehnološki gigant Alibaba, koji trpi udarce na ovu industriju sa više strana, takođe povukao referentni indeks u Hongkongu naniže, izgubivši 5,4 posto vrednosti posle saopštenja kompanije o smeni glavnog finansijskog direktora, Megi Vu, i reformi svog poslovanja onlajn trgovine.

Prošlonedeljna volatilnost na Volstritu rezultirala je time da su cene akcija u petak zaključene u minusu, pošto su različiti izveštaji sa tržišta rada u SAD izazvali još jedan nalet rasprodaja. Opšti indeks S&P 500 je zatvoren u padu od 0,8 odsto, na 4.538,43 poena.

Izveštaj o zapošljavanju u SAD objavljen u petak, inače jedan od najpomnije praćenih ekonomskih podataka na Volstritu svakog meseca, pokazao je da su poslodavci dodali samo 210.000 novih radnih mesta u novembru. Ekonomisti su očekivali mnogo veću cifru, od čak 530.000 novozaposlenih.

Na robnim berzama, američka referentna nafta WTI se oporavila za 1,22 dolara na 67,48 dolara po barelu na elektronskom trgovanju na berzi u Njujorku, nakon pada u petak za 24 centa na 66,26 dolara. Severnomorska nafta Brent je poskupela za 1,23 dolara na 71,11 dolara po barelu.

Video: Burger na laboratorijski način: Nema više ubijanja krava, meso u tanjiru direktno iz epruvete

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>