• 0

Nova fabrika i blizu 2.000 radnih mesta: Hoće da proizvode baterije za čak 1,2 miliona e-vozila

Tojotina fabrika se delimično finansira iz ranije najavljene investicije od približno 3,4 milijarde dolara

  • 0
e vozilo Foto: Freepik

Japanska multinacionalna korporacija Tojota Motor (Toyota Motor) izgradiće novu fabriku baterija za e-vozila, vrednu 1,29 milijardi dolara u Severnoj Karolini, saopštila je kompanija juče popodne.

Očekuju da će postrojenje biti u stanju da proizvede dovoljno litijum-jonskih baterija za 200.000 potpuno električnih i plug-in hibridnih električnih vozila, onda kada je planirano da proizvodnja počne, a to je 2025. godine.

Tojota je saopštila kako planira da na kraju proširi proizvodnju baterija na cifru do 1,2 miliona vozila godišnje. Očekuje se da će fabrika u centralnoj Severnoj Karolini otvoriti 1.750 radnih mesta.

Investicija u objekat predviđena je do 2031. godine, a Tojota i drugi proizvođači automobila koji sporo ulažu u potpuno električna vozila nastoje da premeste proizvodnju komponenti baterija bliže kući, kako bi smanjili troškove i rizik od prekida u lancima snabdevanja.

Bajdenova administracija je takođe pozvala kompanije da dovedu više radnih mesta u SAD nakon globalne nestašice čipova - koji se uglavnom isporučuju iz Azije - što je izazvalo masovno zatvaranje fabrika.

Tojotina fabrika se delimično finansira iz ranije najavljene investicije od približno 3,4 milijarde dolara u e-vozila. Ali, kompanija nije otkrila lokaciju za objekat. Saopštila da je odabrala Severnu Karolinu za novu elektranu na osnovu "dostupnosti obnovljive energije, kao i podrške lokalnih zainteresovanih strana, uključujući vlade, komunalna preduzeća, partnere i druge".

Kompanija očekuje da će nova fabrika biti u potpunosti napajana obnovljivom energijom za proizvodnju baterija, i obavezala se da će postići CO2 neutralnost za svoja vozila i poslovanje do 2050. godine.

Video: Broj radnika u IT industriji skočiće 3 puta: Direktor Microsoft-a u Srbiji o najtraženijem zanimanju

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>