• 0

"Stan u Dubaiju menjaju za plac na srpskoj planini": Za dve godine cene duplo skočile

Meštani ističu kako ne prođe skoro pa nijedan dan, a da ih neko ne pita za cenu i slobodne placeve i kuće na Rudniku

  • 0
Rudnik, Cvijićev vrh

Foto: Rina

Da je planinska varošica Rudnik postala sve traženija destinacija, gotovo "u žiži" interesovanja kada je u pitanju potražnja za vikendicama, kao i kućama za život uopšte, pokazuje i skok prodajnih cena koje se odnose na placeve i nekretnine.

U skladu sa tim, u poslednjih godinu dana cene rastu i prate opšte trendove na domaćem tržištu nekretnina, ima kuća koje su se u međuvremenu temeljno renovirale i vlasnici ih koriste, kako za sebe, tako i za iznajmljivanje tokom vikenda i praznika.

Najverovatnije je i pandemija "odradila" dobar deo posla "vraćajući ljude prirodi". Meštani ističu kako ne prođe skoro pa nijedan dan, a da ih neko ne pita za cenu i slobodne placeve i kuće na Rudniku.

- Prolaznici pitaju da li znamo da je nešto na prodaju, interesuju se, traže, kako kažu, i najmanje parče zemlje da tu nešto naprave. Skoro su dolazili neki naši državljani i povratnici iz Emirata i Dubaija sa ciljem da otkupe placeve, sagrade kuću. Maltene ne pitaju za cenu, a prepoznala sam ih, dolazili su opet nakon nekog vremena ali se drugačije predstavljaju. Međutim, koliko mi je poznato, ovde slobodnih stvari na prodaju nema - kaže meštanka M. P., čija je kuća prema putu za Cvijićev vrh.

Ona je parafrazirala jednog od njih koji je navodno kazao:

"Menjam i kredite i stan u Dubaiju, štednju, sve, za najsitnije parče zemlje na Rudniku. Ova zemlja je blagorodna. Vidimo da šta god se ovde zasadi od poljoprivrednih kultura uspeva i niče kao od šale".

Njen sused, Zoran Mančić iz Beograda, navodi da su nekoliko puta u poslednjim mesecima dolazili i njemu se obraćali stanovnici Mladenovca i Aranđelovca kojima je, kako su naglašavali, Rudnik interesantniji za odmor, čak i bez obzira što je dosta dalji od njima "matičnih" Kosmaja i Bukulje.

Planina Rudnik

Foto: Rina.rs

- Bukulja je lepa i šumovita, ali ima malo mesta za gradnju kuća. Kosmaj je, sa druge strane, jako poskupeo i verovatno smatraju da bi na Rudniku mogli da pronađu optimum, ono što im najviše odgovara i što je u skladu sa "kućnim budžetom" - kazao je on.

Nešto niže u varošici kupuju i stanove da bi ih rentirali.

- Dolaze ljudi i iz Vojvodine, ne samo iz Šumadije ili Beograda, kupuju stanove i dalje ih iznajmljuju - navodi D. I., koji stanuje na putu prema Dečjem odmaralištu Rudnik.

Cene kuća u vikend naseljima su sa prosečnih 20.000 evra od pre dve godine danas porasle gotovo duplo, i kreću se od minimalnih 35.000 pa naviše.

Video: Stan u Beogradu ili na Zlatiboru: Šta je isplativije i unosnije?

(Telegraf Biznis/Rina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>