• 2

Menja se izgled novčanica evra: "Vreme je da nalikuju građanima svih uzrasta i porekla"

Gotov novac se i dalje percipira kao "čuvar" vrednosti

  • 2
Kristin Lagard

Foto: Tanjug/AP

Evropska centralna banka (ECB) planira da redizajnira novčanice evra do 2024. godine, pri čemu će sprovesti anketu među evropskim građanima od koje očekuje da će dovesti do konačne odluke o budućem izgledu banknota.

Proces redizajniranja započeće formiranjem fokus grupa, čiji je zadatak da prikupe mišljenja ljudi širom evrozone o mogućim lajtmotivima na budućim evro novčanicama, objavljeno je na zvaničnom sajtu ECB-a.

Ta grupa, koju će činiti po jedan stručnjak iz svake zemlje-članice evrozone, dostaviće Upravnom savetu ECB listu svojih predloga motiva za nove bankonote. Banka je već imenovala članove te savetodavne grupe na osnovu predloga nacionalnih centralnih banaka evrozone, koji dolaze iz različitih oblasti kao što su istorija, prirodne i društvene nauke, vizuelna umetnost i tehnologija.

Dizajn postojećih novčanica evra temelji se na istorijskim "epohama i stilovima", koje simbolišu prozori, vrata i mostovi.

- Novčanice evra su tu da ostanu. One su opipljiv i vidljiv simbol našeg zajedništva u Evropi, posebno u vremenima krize, i još uvek postoji velika potražnja za njima. Posle 20 godina, vreme je da preispitamo izgled naših novčanica kako bi one nalikovale Evropljanima svih uzrasta i porekla - rekla je predsednica ECB-a, Kristin Lagard.

Nakon predloga savetodavne grupe, Banka će pozvati javnost da glasa o motivima koji su ušli u uži izbor i raspisaće konkurs za dizajn novih novčanica, posle čega će ponovo biti konsultovana javnost, kako bi Upravni savet foneo konačnu odluku.

Najnovija studija o platnim navikama potrošača u evrozoni (SPACE) pokazala je da je gotovina ostala najpopularnije sredstvo plaćanja u maloprodaji u 2019. godini. Uprkos povećanju bezgotovinskog načina plaćanja tokom pandemije, nastavljen je i rast potražnje za gotovinom, što je posledica činjenice da se gotov novac percipira kao "čuvar" vrednosti.

U okviru strategije Keš 2030, Evrosistem preduzima konkretne korake u smislu garantovanja da će gotovina i dalje biti dostupna i prihvatana kao sredstvo plaćanja u budućnosti i nakon mogućeg pokretanja digitalnog evra, navodi se u saopštenju ECB.

Video: Kako funkcioniše e-fiskalizacija u Srbiji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>