• 0

Pola miliona radnih mesta u Evropi u riziku zbog e-vozila

Prema podacima industrijske trgovinske grupe, sektor proizvodnje automobila odgovoran je za više od 5% ukupne zaposlenosti u proizvodnji u 13 država članica EU

  • 0
Auto-industrija se polako oporavlja od krize

Foto: Tanjug/AP

Nova studija Evropskog udruženja dobavljača automobila (CLEPA) pokazala je da bi pola miliona radnih mesta u EU moglo biti izgubljeno do 2040. godine, zabranom automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem i prelaskom na električna vozila.

Istraživanje, koje je sproveo PwC, pokazuje da bi više od dve trećine tih poslova moglo da nestane u periodu od 2030. do 2035, što bi otežavalo ublažavanje "društvenih i ekonomskih uticaja", izazvanih masovnom nezaposlenošću.

U izveštaju se, međutim, takođe navodi da će biti otvoreno 226.000 novih radnih mesta u proizvodnji električnih delova, čime će se neto broj gubitaka radnih mesta smanjiti na približno 275.000 u narednih nekoliko decenija.

Prema podacima industrijske trgovinske grupe, sektor proizvodnje automobila odgovoran je za više od 5% ukupne zaposlenosti u proizvodnji u 13 država članica EU, pri čemu je više od 60% tih radnika zaposleno kod dobavljača automobila, piše RT.

- Potrebe društva su previše raznolike za pristup koji odgovara svima - rekao je generalni sekretar CLEPA, Sigrid de Vris i dodao da će "upotreba hibridnih tehnologija, zelenog vodonika i obnovljivih održivih goriva omogućiti inovacije dok redefinišemo mobilnost u narednim decenijama".

Izveštaj ovog udruženja dolazi nakon što je ranije ove godine Evropska komisija objavila planove da eliminiše 100% CO2 emisije iz novih automobila do 2035. Politika efektivno zabranjuje prodaju vozila na fosilna goriva nakon tog datuma.

Podsećamo, sve je više vodećih svetskih marki automobila koje žele da ulažu u e-vozila, te se sada bore da privuku nove kupce, a među njima su Ford, Dženeral Motors, Folksvagen.

Video: Direktor Air Monenegro za Telegraf o rezultatima nove crnogorske avio-kompanije i budućim planovima

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>