• 0

Tvrdi da je stvorio bitkoin, a sud presudio u njegovu korist: Da bi dokazao da je Satoši, mora da ima šifru

Tužbu protiv Rajta pokrenuo je Klejmanov brat, pre nekoliko godina

  • 0
Craig Wright

Foto: Eugene Gologursky / Getty images / Profimedia

Pre tačno dve godine, Australijanac Kreg Rajt je izneo dokument koji objašnjava poreklo pseudonima Satoši Nakamoto, budući da je sebe "imenovao" za kreatora bitkoina.

Dugo se spekuliše o tome ko stoji iza najpopularnijeg digitalnog novčića, odnosno koje zvanično ime se krije iza pomenutog pseudonima.

Sada je porota u sporu Kleiman (pokojni Dejv Klejman) v Wright, nakon skoro dve nedelje većanja, donela jednoglasnu odluku da je Kreg Rajt pobedio u građanskom procesu protiv kompanije preminulog bivšeg poslovnog partnera, koji je tvrdio da mu duguju polovinu bitkoina vrednog više od 50 milijardi dolara.

Sudska presuda znači da Rajt može zadržati svih 1,1 milion bitkoina.

Kompanija Dejvida Klejmana, Rajtovog prijatelja i saradnika koji je preminuo još 2013. godine, tvrdila je na sudu da su njih dvojica zajedno stvorili bitkoin.

Iako Rajt može da zadrži svoju riznicu bitkoina, sud je ipak odlučio da mora da plati 100 miliona dolara odštete za neplaćeno intelektualno vlasništvo kompaniji "W&K informejšn difens risrč", koju su Klejman i Rajt zajednički osnovali.

Rajt već godinama tvrdi da je upravo on Satoši Nakamoto, što je zapravo pseudonim tajanstvenog tvorca najpopularnije kriptovalute na svetu - bitkoina.

Navedeni 1,1 milion bitkoina su među prvim bitkoinima koji su stečeni kripto rudarenjem, a stručnjaci tvrde da bi neko ko je upleten u bitkoin od početka svakako imao pristup digitalnom novčaniku u kojem se nalazi navedena riznica bitkoina, čija se vrednost procenjuje na oko 54 milijarde dolaraa.

Na suđenju se međutim nije određivalo pitanje Nakamotovog pravog identiteta, a obe strane su tvrdile da je Rajt ili delimično ili potpuno odgovoran za stvaranje bitkoina.

Međutim, Rajt tek mora pristupiti spomenutom digitalnom novčaniku sa 1,1 milionom bitkoina, što bi zapravo bilo praktično i dokaz jednom zauvek da je on zaista Satoši Nakamoto.

Tokom tronedeljnog suđenja, navodi se, "bilo je jasno da je tužilac imao samo posredne i anegdotske dokaze o navodnom partnerstvu između Klejmana i Rajta.

 

Podsećamo, australijski preduzetnik je pre nekoliko godina optužen za krađu pet milijardi dolara u kriptovaluti od svog pokojnog poslovnog partnera - Klejmana.

Advokati kompanije "W&K informejšn difens risrč" zadovoljni su presudom i odštetom od 100 miliona dolara.

Video: Najveći pad Fejsbuka u istoriji: Sve o apokalipsi na društvenim mrežama i koliko je para izgubljeno

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>