• 9
 ≫ 

Strmoglavo pale akcije proizvođača vakcina: Ovo mogu da budu dobre vesti za ceo svet

 ≫ 

Novi soj možda nije previše ozbiljan

  • 9
Berza, pad berze, korona virus

Foto: Shutterstock

Udeo proizvođača vakcina je opao u na tržištu jer su prvi izveštaji sugerisali da bi infekcije kovida koji su u vezi sa sa  Omikron sojem mogle biti manje ozbiljne od prethodnih varijanti.

Dok su akcije Moderne pale za 13,5%, BioNTek je pao za 18,7%. Novavaks je pao za 11,6%. A Fjazer koji ima i druge segmente poslovanja, pao je za 5,1%.

Dok su vakcine Moderne i Fajzera već lansirane u nekoliko zemalja, Novavaks vakcina tek treba da bude odobrena u Sjedinjenim Državama ili Evropi. Dotična vakcina je prošlog meseca odobrena u Indoneziji i na Filipinima.

Iako broj pozitivnih slučajeva Omikrona naglo raste u Južnoj Africi, prema nedavnim podacima, većina ovih pacijenata nije ozbiljno bolesna i malo njih zahteva hospitalizaciju.

Odvojeno, američki medicinski savetnik Entoni Fauči rekao je u intervjuu za CNN da su signali u vezi sa ozbiljnošću varijante Omikrona ohrabrujući. On je rekao da za sada ne izgleda da postoji veliki stepen ozbiljnosti infekcija izazvanih Omikronom.

Omikron soj, koji je prvi put otkriven u Južnoj Africi i Bocvani, ima veliki broj mutacija. Neke od ovih mutacija su povezane sa smanjenjem zaštite antitela i većom transmisijom, prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO).

Do sada je više od 35 zemalja širom sveta prijavilo slučajeve Omikron varijante, ali nema prijavljenih smrtnih slučajeva.

Optimizam nadjačao strah

Optimizam investitora na Volstritu, podstaknut procenom da rizik od omikron soja kovida možda nije tako veliki kao što se strahovalo, prelio se danas na berze širom Azije i Pacifika koje su se značajno oporavile od pada u ponedeljak.

Indeks Hongkonške berze Hang Seng je porastao za oko 2 posto, vođen rastom cena akcija kazina i nekretninskih kompanija kao i tehnoloških firmi.

Kineski tehnološki konglomerat Tencent je zabeležio rast vrednosti od 2,68 odsto, a Alibaba od 10,38 procenata, nakon što je prethodnog dana zaključio trgovanje s gubitkom od skoro 6,0 posto.

Omikron soj, korona virus, kovid 19

Foto: Shutterstock

Za berze u kontinentalnoj Kini, međutim, ovo nije bio uspešan dan budući da je indeks Šangaj Kompozit napredovao za samo 0,12 odsto, dok je indeks Šenžen pao za 0,48 procenata.

Nasuprot tome, japanski Nikei 225 je skočio 2,2 odsto, a podindeks Topiks za 2,0 posto. Akcije Softbanke su nadoknadile pad od ponedeljka, kada su potonule za više od 8,0 procenata, ojacavši danas za 8,47 odsto.

U Australiji, indeks Sidnejske berze S&P/ASX 200 je porastao za skoro 1,0 odsto, a južnokorejski Kospi za 0,48 posto. Najširi indeks azijsko-pacifičkih akcija MSCI, bez japanskih, takođe je u plusu za oko 1,0 procenat.

Industrijski indeks Dau Džons je skočio za skoro 650 poena, zbrisavši gubitke iz prethodne nedelje. Tehnološki Nasdak Kompozit je prešao iz minusa u plus i zaključio trgovanje s dobitkom od 0,9 posto na 15.225,15 poena, a opšti indeks S&P 500 je napredovao za 1,1 odsto na 4.591,67 bodova.

Na robnim berzama su cene nafte ojačale u ponedeljak za gotovo 5,0 procenta jer su strahovanja od omikron splasnula, a rast su nastavile i danas na azijskom trgovanju.

Na deviznim tržištima, dolarski indeks, koji prati vrednost američke valute prema korpi glavni rivala, popeo se na 96,224 poena, nastavljajući uspon sa nivoa od 96,1 poena koji je dostigao na prethodnoj sesiji.

Japanski jen je dodatno oslabio prema dolaru u odnosu na ponedeljak i trgovao se po kursu od 113,62 jena za dolar.

Video: Da li omikron virus preti Srbiji? Kisić-Tepavčević pojasnila o kakvom virusu se radi

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Brk

    7. decembar 2021 | 17:01

    Smorili su i korona i novi sojevi i vakcine...sto je mnogo mnogo je,ajde da zavrsavamo s tim.

  • X

    7. decembar 2021 | 18:02

    Kada bi Bog dao da strmoglavo padajusvi koi su ucestvovali u ovom zlu

  • Čiča

    7. decembar 2021 | 18:50

    Zabrana prskanja iz aviona i nema korona.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>