• 0
 ≫ 

Rok za uvođenje platnih razreda u javnom sektoru pomeren do 2025. godine

 ≫ 

Ove godine nije postojala mogućnost da se sprovede intenzivna saradnja svih ključnih učesnika

  • 0
Zaposleni radnici pare novac plata isplata

Foto-ilustracija: Shutterstock

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović izjavila je da se setom zakona kojim su predložene izmene u oblasti plata u javnom sektoru utvrđuje novi rok za početak primene sistemskog i posebnih zakona kojima se uređuju plate.

Primena novog sistema plata, odnosno platnih razreda odlaže se do 2025. godine, navedeno je u obrazloženju zakona.

Pred poslanicima su izmene Zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru, izmene Zakona o platama službenika i nameštenika u organima autonomne pokrajine i jedinice lokalne samouprave, izmene Zakona o zaposlenima u javnim službama i izmene Zakona o platama u javnim agencijama i drugim organizacijama.

„Iako smo u prethodnoj godini bili opredeljeni da započnemo sa implementacijom reforme plata od 2022. godine, ponekad ni najbolja namera ne može da se sprovede u delo usled okolnosti koje su često van našeg uticaja”, rekla je Obradovićeva u Skupštini Srbije.

Ona je dodala da su sve aktivnosti usled složene epidemiološke situacije bile usmerene na pakete pomoći građanima i privredi.

Prema njenim rečima, ove godine nije postojala mogućnost da se sprovede intenzivna saradnja svih ključnih učesnika u reformi, a neophodno je da, dodala je, reforma tog tipa bude prihvaćena od svih građana na koje se odnosi.

Obradovićeva je navela da se kontinuirano radi na Katalogu radnih mesta koji je osnov za vrednovanje svih poslova u javnim službama, lokalnim samoupravama i državnim organima.

Video: Vučić: Prosečna plata u martu 555 evra, to smo čekali

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>