• 0

Otvoreno 5. balkansko arhitektonsko bijenale

I ove godine balkanske arhitekte i dizajneri predstaviće se kroz pet izlagačkih kategorija

  • 0
Marko Stojčić

Foto: Telegrafa.rs

Gradski urbanista Marko Stojčić otvorio je večeras u prostoru bioskopa „Balkan” Balkansko Arhitektonsko Bijenale (BAB), manifestaciju koja ima za cilj da okupi i umreži istaknute autore iz srodnih oblasti urbanizma, arhitekture i dizajna iz različitih, ali regionalno povezanih sredina. Manifestacija će trajati do 16. decembra a biće predstavljeno više od 350 radova autora iz cele balkanske regije.

Stojčić je izrazio zadovoljstvo što je ovogodišnje bijenale okupilo veliki broj učesnika i posetilaca, kao i što je prikazan veliki broj radova.

– I na ovom polju se potvrđuje da je Beograd centar regiona i upravo ova arhitektonska produkcija koju imamo u glavnom gradu polako postaje primer za sve zemlje u okruženju. Imamo više vrednih arhitektonskih ostvarenja nego što se to može videti u Sloveniji i Hrvatskoj i siguran sam da ćemo u narednim godinama imati priliku da vidimo dalju afirmaciju arhitektonske struke u Srbiji. Dokaz za to je i veliki broj konkursa koje raspisuju Grad Beograd i Republika Srbija, pre svega za javne objekte. Ponosan sam na ono što smo uradili između dva bijenala, kao i na ono što će se tek desiti u narednim godinama u postupcima koje sprovodimo u Beogradu – istakao je Marko Stojčić.

Tema 5. BAB-a 21 je „Iconic Nomad in Global Village”, a ovogodišnja zemlja domaćin je Hrvatska, za koju je radove odabrao profesor Saša Begović.

Radove iz drugih zemalja odabrali su Sonja Radović Jelovac (Crna Gora), Igor Kuvač (Bosna i Hercegovina), Mihajlo Zinoski (Severna Makedonija), Florian Nepravishta (Albanija), Ileana Tureanu (Rumunija) i Ana Kreč (Slovenija).

I ove godine balkanske arhitekte i dizajneri predstaviće se kroz pet izlagačkih kategorija: arhitektura, urbanizam, nerealizovani projekti, dizajn enterijera i dizajn nameštaja.

U sklopu ovogodišnje BAB izložbe biće prikazani i radovi Međunarodnog arhitektonskog konkursa „ArXellence2” koji je realizovala kompanija „Alumil” u saradnji sa Međunarodnom unijom arhitekata (UIA).

Pored glavne izložbe, planirani su i prateći događaji poput Međunarodne naučne konferencije „Global Village: Shelter for Resilient Living”, predavanja hrvatskih i srpskih arhitekata i dizajnera, izložba sa panel diskusijom „Brutalizam na Balkanu - Zaštita i rekonstrukcija” i izložba sa stručnom konferencijom „Savremeni stan u Beogradu”.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>