• 0

Niče šest giga fabrika u Evropi: VW želi da obezbedi baterije

Folksvagen je saopštio da sprovodi i svoj tehnološki plan za interni razvoj i proizvodnju baterijskih ćelija

  • 0
Volkswagen, Folksvagen, kompanija, brend, logo Foto: Tanjug/AP

Nemački proizvođač automobila Folksvagen (VW) sklopio je još tri strateška partnerstva za industrijalizaciju tehnologije baterija i njihovu masovnu proizvodnju.

Novi partneri VW su grupa za tehnologiju materijala Umicore, specijalizovana kompanija za baterije 24M Technologies i firma za čistu tehnologiju Vulcan Energy Resources.

Folksvagen je saopštio da sprovodi i svoj tehnološki plan za interni razvoj i proizvodnju baterijskih ćelija, koji predviđa gradnju šest gigafabrika u Evropi do 2030. godine.

VW s Umicoreom planira da osnuje zajedničku kompaniju koja bi snabdevala njegove evropske fabrike ćelija katodnim materijalima i pomogla automobilskom gigantu da uspostavi evropski lanac snabdevanja baterijama. Njen godišnji proizvodni kapacitet trebalo bi postupno da se povećava s početnih 20 gigavatsata (GWh), namenjenih Folksvagenovoj gigafabrici u Zalcgiteru u Nemačkoj.

Do kraja decenije trebalo bi dostići i do 160 GWh, što bi odgovaralo godišnjem proizvodnom kapacitetu za napajanje oko 2,2 miliona električnih vozila.

Folksvagen će uložiti novac i u startap za baterije sa sedištem u Kembridžu 24M, firmu-ćerku MIT, kako bi razvio najsavremeniju tehnologiju proizvodnje za svoje fabrike ćelija.

Nova podružnica VW će razvijati i poboljšavati tehnologiju za primenu u automobilskoj industriji koja će se bazirati na tehnologiji 24M.

Folksvagen je takođe potpisao sporazum s kompanijom Vulcan Energy Resources o snabdevanju litijumom iz doline Gornje Rajne u Nemačkoj. Obavezujući ugovor se odnosi na period od pet godina, počevši od 2026. godine.

Video: Ovo su najveće štediše od automobila

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>