• 0

Gasi se KAP posle 50 godina: Zbog visoke cene struje bez posla ostaje 500 radnika

Cena električne energije za KAP trenutno iznosi 45 evra po megavatsatu

  • 0
aluminijum

Aluminijum / Foto: Pixabay

Gašenje je najavljeno zbog visokih cena struje koje će da važe 1. januara, kada Unipromu ističe ugovor s Elektroprivredom Crne Gore (EPCG).

Veselin Pejović, vlasnik kompanije Uniprom iz Nikšića, najavio je da se zatvara Kombinat aluminija Podgorica (KAP).

On je na konferenciji za novinare rekao kako će plansko gašenje početi 15. decembra, javljaju crnogorski mediji. To se dešava posle 50 godina rada KAP-a i osam godina od kada njime upravlja Uniprom.

Cena električne energije za KAP trenutno iznosi 45 evra po megavatsatu, uz PDV, dok poslednjih meseci na međunarodnim berzama dostiže i 250 evra.

Pejović je rekao da je EPCG prvo ponudio cenu struje od 120 evra po megavatsatu, plus PDV, a da su sada ponudili još višu cenu od 127 evra po megavatsatu. On je dodao da Uniprom nikada nije, niti će sticati profit preko leđa građana.

Kako je ranije najavljeno, gašenjem KAP-a bez posla će ostati 500 ljudi.

Kazadi je rekao da topionice aluminija, kakav je KAP, žive od struje i umiru bez nje, jer struja je osnovna sirovina za primarnu proizvodnju aluminijuma.

Po ceni od 120 evra za megavatsat KAP će, dodaje Kazadi, imati trošak za struju od 2.000 dolara po toni proizvedenog aluminijuma.

Video: Cene svuda skaču, da li će i struja? Ministarka Mihajlović rekla šta nas čeka do kraja grejne sezone

(Telegarf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>