• 29

"U petak mi ističe porodiljsko, danas mi javili da se ne vraćam na posao": Šta poslodavac u Srbiji sme, šta ne

Jedna porodilja je iscrpela prava koja su joj zakonom garantovana, međutim, u drugom slučaju, poslodavac ne može da natera zaposlenu da se ranije vrati

  • 29
Trudnica posao

Foto: Shutterstock

Otkako je uspostavljena crna lista poslodavaca od pre dve godine koji krše prava trudnica i porodilja, telefon centra je stalno zvonio. Bilo je mesečno po 208 poziva, pa 336, nekad više, nekad manje...

Iako je ta lista pomogla da se smanji broj nesavesnih poslodavaca koji ne isplaćuju zaradu ili prete otkazom, i dalje u Srbiji ima onih koji na nečije planiranje porodice računaju kao potencijalnu šansu da se oslobode zaposlenog.

Najveći propust je da se porodiljama ne isplaćuje novčana nadoknada u momentu kada su radile ili se obračun o primanju ne dostavlja. Ima prekovremenog rada, nažalost, i otkaza. 

Osim moralne, za ove propuste propisana je i novčana kazna od  800.000 do dva miliona dinara. 

Jedan novi slučaj izazvao je opet polemike da li je poslodavac imao pravo to da uradi. Naime, radi se o sugrađanki koja je trebalo da se vrati na posao u petak, a njoj su, kako navodi, iz kompanije dva dana ranije javili da neće moći da joj produže ugovor. Ona je svoje iskustvo podelila na društvenoj mreži Tviter.

 

Postoje i drugi primeri:

- Na porodiljskom sam tri meseca, ali poslodavac s vremena na vreme pita i pritiska kada se vraćam i zašto "oduglovačim". Govori da sam potrebna u firmi. Naravno, pretio je da će morati da nađe nekog drugog ukoliko ne prekinem odsustvo - kaže nam S.L. (36).

Šta kaže zakon?

 

U konkretnom slučaju, korisnica tvitera je pojasnila da joj ugovor o radu nije otkazan već da joj poslodavac neće produžiti ugovor o radu koji je zaključen na određeno vreme i čiji period trajanja je istekao, te tu postoji značajna razlika - kaže za Telegraf Biznis Ivana Ružičić iz PR legal kancelarije, koja je advokat i za radno pravo.

Do izmena Zakona o radu 2013. godine, zaposlenim ženama koje su zaključile ugovor o radu na određeno vreme, radni odnos je mogao da prestane u toku korišćenja trudničkog, porodiljskog ili odsustva radi nege deteta odnosno posebne nege deteta, usled isteka roka na koji je bio zasnovan.

Izmenama zakona iz 2013. godine ovo je promenjeno na način da se u ovim slučajevima radni odnos po sili zakona produžava do isteka prava na korišćenje odsustva po navedenim osnovima.

- Dakle, umesto da im radni odnos prestane tokom korišćenja odsustva, zaposlenim ženama je pružena dodatna zaštita u vidu produženja radnog odnosa sve dok koriste neko od navedenih odsustava - pojašnjava naša sagovornica.

Treba pomenuti da se ovo odnosi ne samo na zaposlene majke, već i na očeve u situacijama kada im Zakon o radu priznaje pravo na korišćenje nekih od navedeniih odsustava.

Kada je reč o zaposlenima koji su zaključili ugovor o radu na neodređeno vreme, treba imati u vidu i odredbe nedavno usvojenog Zakona o rodnoj ravnopravnosti prema kojima je poslodavac dužan da zaposlenog po povratku sa odsustva sa rada zbog trudnoće, porodiljskog odsustva, odsustva radi nege deteta, odsustva radi posebne nege deteta, usvojenja, hraniteljstva, starateljstva, vrati na iste ili druge ekvivalentne poslove.

- Ova odredba bi trebalo da spreči degradiranje zaposlenih nakon povratka sa odsustva po nekom od navedenih osnova, odnosno premeštaj na druge, po pravilu manje plaćene poslove, što se dešavalo u praksi - kaže Ružičić.

Srbija je inače još 2010. godine ratifikovala Konvenciju Međunarodne organizacije rada o zaštiti materinstva, kojom je zaposlenoj ženi garantovano pravo da se po isteku porodiljskog odsustva vrati na isto ili odgovarajuće radno mesto sa istom platom.

- Iako su potvrđeni međunarodni ugovori sastavni deo pravnog poretka Srbije i neposredno se primenjuju, u praksi gotovo da nije bilo pozivanja na ovu konvenciju i korišćenja prava koja su njom garantovana - kaže nam advokatica.

Trudnica posao

Foto: Shutterstock

Zakonom o rodnoj ravnopravnosti je ovoj kategoriji zaposlenih dodatno pružena zaštita u vidu zabrane premeštaja ili upućivanja na rad kod drugog poslodavca, ukoliko je to za zaposlenog nepovoljnije, osim ako je to učinjeno u skladu sa nalazom nadležnog zdravstvenog organa, odnosno drugog nadležnog organa ili zbog organizacionih promena kod poslodavca, odnosno promene unutrašnjeg uređenja državnog organa, organa autonomne pokrajine i organa jedinice lokalne samouprave, koji su izvršeni u skladu sa zakonom.

A šta je sa drugom situacijom?

- Kada je u pitanju pritisak da se zaposlena ranije vrati na rad, odnosno pre isteka odsustva radi nege deteta ili posebne nege deteta, jasno je da tako nešto nije dozvoljeno, te poslodavci to po pravilu čine neformalno, odnosno usmenim putem. Poslodavac ne može da “natera” zaposlenu da se ranije vrati na posao, ali u praksi se neke od njih odlučuju na ovaj korak da bi izbegle “odmazdu” po povratku na rad ili da bi sačuvale posao - jasna je naša sagovornica.

Zaštitu od takvih scenarija bi trebalo da im pruže napred citirane odredbe o pravu da se vrate na iste ili ekvivalentne poslove i o zabrani premeštaja i upućivanja na rad kod drugog poslodavca, ističe ona.

Šta može da se uradi?

 

- Nažalost, apsolutna zaštita ne postoji, te ukoliko poslodavac povredi prava zaposlene ili joj otkaže ugovor o radu suprotno zakonu, na raspolaganju joj je mogućnost pokretanja radnog spora protiv poslodavca i obraćanje inspekciji rada, koja može da donese rešenje sa dejstvom privremene mere o vraćanju na rad za vreme trajanja sudskog spora - savetuje Ružičić.

Još jedan problem kada je reč o trudnicama i zaposlenju jeste onaj koji se tiče preduzetnica koje se odlučuju za trudničko. One su naime, često diskriminisane i traže prava kao zaposlene žene. One su i predložile tri mere kojim bi se poboljšao položaj preduzetnica po pitanju uživanja prava na korišćenje trudničkog, porodiljskog i odsustva sa rada radi nege deteta. Opširnije u našem posebnom tekstu. 

Video: Mirsad Đerlek: Ogorčeni smo jer su pojedini lekari nagovarali trudnice da se ne vakcinišu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jeti

    9. decembar 2021 | 15:19

    Nije isto biti trudnica u drzavnoj i privatnoj firmi...

  • T N

    9. decembar 2021 | 14:32

    Može firma zbog pritiska medija da joj obnovi Ugovor i vrati na posao, ali to ne bi duže od par dana ili nedelja potrajalo. Isto je i sa bolovanjima, vratiš se i dobiješ otkaz zbog nečeg sasvim levog. Tražiće oni radnika fenjerom, naći će ih u Vijetnamu ili Indiji. U Kini teško, jer oni se spremaju da kompletno zagospodare Srbijom, od blata ćemo mi Crnogorce praviti.

  • C O R D O B A

    9. decembar 2021 | 14:27

    Budimo realni: Dok mlada sedi kući proširujući svoju porodicu neko mora da pokrije to radno mesto . Zašto bih plaćao ovu kod kuće i ovu koja odradjuje posao. Hteli ste kapitalizam, šta vam nije jasno ? To može u javnim službama i slično- za njih je Tito još živ !

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>