• 0

Postoje dva tipa kuća koje mogu da zamene one srušene u zemljotresu: Kako tačno izgledaju

Počela je prva faza

  • 0
Bager, građevinsko zemljište, građevina

Foto: Shutterstock

Obnova nakon potresa na Baniji u novoj je fazi i prema Planu izgradnje kuća i zgrada s početkom realizacije projekata prvih zamenskih porodičnih kuća, na teren se kreće kroz 5 nedelja.

Dva su tipa zamenskih porodičnih kuća – urbani i tradicionalni, kreirano je 6 tehnoloških rešenja za izvođenje, a procedura je započela pokretanjem postupka javne nabavke za obnovu prvih 30 kuća, najavili su Stožer za sanaciju posledica potresa, Kancelarijaza obnovu i stambeno zbrinjavanje i Ministarstvo prostornog uređenja.

U četiri faze, prva je započela, predviđeni su tenderi za još 135 zamenskih porodičnih kuća koje država 100% finansira, dok će oni za višestambene zgrade na područjima na kojima je proglašena katastrofa u objavu ići od kraja decembra, prvo za 10 zgrada.

Tenderi za prvih 30 tipskih kuća raspisani su za one po urbanom modelu suve drvene gradnje. Zatim ide tender za 30 kuća u tradicionalnom modelu klasične zidane gradnje, površine 55 m2, 70 m2 i 85 m2.

Nededelju dana kasnije očekuje se tender za 30 kuća – model Urbana, klasična zidana gradnja, kao i 29. decembra još za 75 kuća tradicionalnog modela za drvene montažne kuće.

Građani mogu birati između dva tipa zamenskih kuća.

Inače, u Programu nekonstrukcijske obnove na Banovini podneseno je 8086 zahteva, obnovljeno je 1003 objekata, 5300 projekata dodeljeno je projektantima, a 2057 elaborata je izrađeno.

Video: Nove nedaće za stanovnike Petrinje - debeli minus i sneg

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>