• 2

Od kocki za supu do čokolade: U svakom osmom proizvodu našli opasan sastojak

U 2015., ta je organizacija otkrila da je u šest od deset testiranih proizvoda – među kojima su riža, kus kus, leća, kukuruzne pahuljice ili tjestenina – “bio rizik kancerogenosti povezane s MOAH”.

  • 2
namaz od maslina Foto-ilustracija: Pixabay.com

Od kocki za supu do čokolade i namaza za hleb svaki osmi proizvod od 152 ispitana sadrži aromatske delove mineralnih ulja koji su "zabrinjavajući" za ljudsko zdravlje, upozorava Udruženje potrošača Foodwatch.

Foodwatch je testirao 152 prehrambena proizvoda kupljenih u Austriji, Belgiji, Francuskoj, Holandiji i Nemačkoj te ustanovio da je njih 19 “kontaminirano aromatskim delovima mineralnih ulja, odnosno svaki osmi proizvod”.

Sumnja se da je taj aromatski sastav mineralnih ulja (MOAH) kancerogeni i mutageni, objašnjava Foodwatch.

Udruženje potrošača ističe da je “Evropska agencija za sigurnost hrane (EFSA) objavila da je pretnja zdravlju svako izlaganje MOAH putem hrane.

Uzroke je teško identifikovati, međutim, udruženje smatra da "rizik postoji u celom lancu proizvodnje prehrambenih proizvoda".

Ta se ulja na primer, koriste se kao “sredstva protiv prašine, kao maziva za proizvodne pogone, sredstva za skidanje kalupa i za poliranje a takođe su i sastojci lepka”, objašnjava Foodwatch.

Zbog tih podataka Udruženje potrošača poziva na donošenje “novog zakona koji bi nametnuo nultu stopu tolerancije na MOAH u celokupnoj hrani svuda u Evropi”.

Od 2015, Foodwatch je u više navrata upozorio na prisutnost MOAH u prehrambenim proizvodima široke potrošnje. Te godine, organizacija je otkrila da je u šest od deset testiranih proizvoda među kojima su riža, kus kus, kukuruzne pahuljice ili testenina “bio rizik kancerogenosti povezane s MOAH”.

Video: Američki lanac brze hrane KFC pruža VIP ugođaj svojim obožavaocima u londonskom hotelu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • A. P

    9. decembar 2021 | 18:05

    Starinska prirodna hrana je vrh zdravlja.

  • A. P

    9. decembar 2021 | 18:25

    Nije nikako cudo stose narod razboli, kada se takvi proizvodi plasiraju na trziste.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>