• 14
 ≫ 

Kamen temeljac za fabriku Nidek: "Mi smo veliki, ali pravimo mali motor, košta 1 dolar"

 ≫ 

"Ovde ćemo investirati ogroman novac i otvoriti još puno radnih mesta. Želimo da doprinesemo razvoju Srbije", poručio je Seki.

  • 14

Izgradnja fabrike električnih motora japanske Nidek korporacije počela je danas u Novom Sadu, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Fabrika će biti izgrađena u Industrijskoj zoni Sever 4, na Kaćkom putu.

Ceremoniji polaganja kamena temeljca prisustvuju glavni i izvršni direktor Nidek korporacije Ðun Seki, ambasador Japana u Srbiji Takahiko Kacumata, ministarka privrede Anđelka Atanasković, direktor fabrike "Nidec Electric Motor Serbia" Marko Ivović, pokrajinski premijer Igor Mirović, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i drugi.

Đun Seki, glavni i izvršni direktor Nidek korporacije rekao je da su pre osam meseci potpisali ugovor o ovoj investiciji, dobili odobrenje od Aleksandra Vučića, uspostavili kancelariju koju podržava Novi Sad i predsednik Srbije.

- Mi smo velika kompanija, a pravimo mali motor koji košta jedan do dva dolara, ali ih pravimo više od 80 miliona - istakao je Seki i dodao da kompanija prodaje više od tri milijarde motora godišnje.

Nidek planira širenje u Srbiji, uložićemo puno novca

"Ovde ćemo investirati ogroman novac i otvoriti još puno radnih mesta. Želimo da doprinesemo razvoju Srbije", poručio je Seki.

Kaže da je kompanija prošle godine dostigla rekordnih 50 milijardi dolara i da će ove godine ta cifra biti još veća.

"Nastavićemo da rastemo u budućnosti i zato nam je potrebna nova lokacija. Želimo da se širimo i u Srbji i na evropsko tržište i zato smo ovde", naglasio je Seki.

Za godinu dana bice završene fabrike Nidek i Tojo u Srbiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će ta japanska fabrka, kao i fabrka Tojo Tajers u Inđiji, biti završene za godinu dana.

Vučić je rekao da se završetak tih fabrka poklapa sa obeležavanjem 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Japana. Predsednik je kazao da će biti završen i projekat odsumporavanje u TENT-u u Obrevnocu, koji je značajan za životnu sredinu.

"Upravo to govori koliko smo veliki pomak napravili u odnosima dve zemlje i koliko sada imamo veći broj projekata", naveo je Vučić.

Istakao je da je dolazak Nideka fantastičan uspeh i da je teško bilo dovesti takvog investitora. Predsednik je za glavnog i izvršnog direktora Nidek korporacije Ðun Sekija rekao da je čovek čudesne energije i zahvalio mu što danas prisustvuje polaganju kamena temeljca za fabriku u Novom Sadu.

Vucić je skrenuo pažnju da je Seki naveo investiciju od 250 miliona evra, što je trenutno dogovoreno, ali da je njemu pre obraćanja u dva navrata rekao da spremaju investiciju u Evropi od 1,5 milijardi evra, od čega će čak milijardu biti u Srbiji.

To će biti ogromna ulaganja, rekao je Vučić i dodao da Nidek pravi najbolje elektromotore u svetu i da će ta japanska kompanija ove godine dostići novi rekord u poslovanju.

Predsednik ističe da takve kompanije donose najbolju i inovativnu tehnologiju.

"Ovo je osma fabrika koju otvaramo u Novom Sadu za sedam godina, što mnogo govori koliko se Srbija promenila. Ovo više nisu radno intenzivne već kapitalno intenzivne fabrike i suštinski menjaju poziciju Srbije, i jačaju našu ekonomiui na najbrži mogući način", naveo je Vučić.

Kaže da jedna japanska poslovica kaže - ne plaši se sporog hoda već stajanja i da je zato važno da Srbija ne stoji već da stalno dobija nove investicije.

Vučić je rekao da kada je razgovara sa Šinzo Abeom da mu je japanski premijer rekao da dolazak japanskih kompanija ne donosi samo najmoderniju tehnologiju već i visoko njihovo učešće u BDP-u zemlje.

Predsednik je rekao da će prvo biti zaposleno u Nideku 260 radnika, a onda 500 i da će oni dobiti novo znanje i novu odgovronost.

Jedna od najvećih investicija u Srbiji

Ceremoniji će prisustvovati i glavni i izvršni direktor Nidek korporacije Ðun Seki, ambasador Japana u Srbiji Takahiko Kacumata i direktor fabrike "Nidec Electric Motor Serbia" Marko Ivović.

Nidek je saopštio da izgradnja fabrike u Novom Sadu trenutno predstavlja jednu od najvećih investicija u našoj zemlji.

Osnovan 1973. godine u japanskom gradu Kjotu, a danas je svetski lider u proizvodnji svih vrsta elektromotora sa najvećim udelom na svetskom tržištu malih vretenastih motora koji napajaju hard diskove.

Korporacija posluje u više od 40 zemalja, sa oko 340 kompanija u grupi i zapošljava više od 120.000 ljudi širom sveta. Tokom 2019. godine ukupan prihod od prodaje je iznosio 11,8 milijardi evra. Ulaganje u Srbiju deo je dugoročne strategije kompanije, a pokretanje fabrike u Novom Sadu prvi je korak ka uspostavljanju evropskog industrijskog parka Nidek.

Kada je reč o vrednosti ulaganja, u Evropi je planirana investicija od približno 1,5 milijardi evra.

Kompanija će u novom poslovnom poduhvatu slediti svoje višedecenijsko iskustvo, kao i primer ulaganja u grad Pinghu u Kini, gde je Nidek za 20 godina poslovanja uložio više od dve milijarde evra, a izgrađeno je 12 fabrika u kojima je zaposleno više od 12.000 ljudi.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lprd

    10. decembar 2021 | 10:19

    Koliko dobijaju po radniku,to nas zanima?

  • era

    10. decembar 2021 | 11:11

    Kolko nas samo kosta ovo presedniko otvaranje samo se vozika gde treba i netreba

  • Zoran

    10. decembar 2021 | 11:46

    Živela Srbija, živeo svako onaj koji čini bilo šta i bilo koliko za dobro srbije.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>