• 1

Bura u nekadašnjem balkanskom gigantu: Radnici ne daju da se gasi KAP, vlasnik neće da pregovara

Javnosti se putem saopštenja obratio i Veselin Pejović poručivši da nije zainteresovan za pregovore

  • 1
aluminijum Aluminijum / Foto: Pixabay

Bura u crnogorskoj javnosti povodom najave gašenja Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP) se ne stišava..

Sindikati poručuju da neće dozvoliti zatvaranje fabrike i gubitak posla više od 500 radnika, vlada kaže da razmatra plan za spas kompanije, ali da o planu treba da se izjasni i vlasnik Uniprom-KAP-a Veselin Pejović, koji je, međutim, saopštio danas da ga ne zanimaju bilo kakvi pregovori.

Pejović je, podsećamo, u sredu najavio da će od 15. decembra početi plansko gašenje KAP-a zbog nepostizanja dogovora sa Elektroprivredom (EPCG) oko cene struje, dodajući da je to konačna odluka i da ni sa kim više neće pregovarati.

Vlada je dan nakon zvanične najave o gašenju, raspravljala o sudbini KAP-a pri čemu je spominjana mogućnost da fabriku preuzime EPCG. Na vladi je dogovoreno da se predstavnici tri ministarstva - kapitalnih investicija, ekonomskog razvoja i finansija - sastanu sa direktorima energetskih kompanija i dogovore o daljim potezima u vezi sa KAP-om.

Radnici KAP-a su, na zboru održanom sinoć uz učešće oko 250 zaposlenih, odlučili da ne dozvole zatvaranje fabrike.

„Doneli smo striktnu odluku. Nećemo učestvovati u planskom gašenju KAP-a. Nećemo popustiti", izjavio je za dnevni list Dan jedan od radnika koji je želeo da ostane anoniman, i dodao da će KAP jedino napustiti kada im poslodavac izmiri obaveze za beneficirani radni staž.

Povodom sudbine KAP-a danas se oglasio i Srđan Keković iz Unije slobodnih sindikata, koji je naveo da od 2013. godine, od kada kompanija ima novog vlasnika, radnici imaju probleme.

"Doživeli smo da nam je tamo zabranjeno sindikalno delovanje...Ovo je sada jedan novi dramatičan trenutak. Preko 500 porodica treba da ostane bez primanja. Ostaviti 550 porodica bez primanja znači dovođenje njih na neku granu ispod linije siromaštva", naveo je Keković, prenosi Pobjeda.

On je podsetio da je pre nekloliko meseci zapošeta i bitka za nikšićku Željezaru, dodajući da je sada pod znakom pitanja i opstanak KAP-a.

"Država ne sme da dozvoli da se ugasi, KAP ima perspektivu čijim radom može da se zaradi na tržištu. Najveći problem sada je odnos vlasnika prema održivisti KAP-a u narednom vremenu. Želim da poručim da uđu maksimalno u pregovore sa državom kako bi se našao način da KAP opstane", rekao je Keković na konferenciji za medije.

Istovremeno, javnosti se putem saopštenja obratio i Veselin Pejović poručivši da nije zainteresovan za pregovore.

"S obzirom na veliko interesovanje javnosti, želim da obavestim crnogorsku javnost da niti je bilo poziva na pregovore od strane vlade niti sam zainteresovan da pregovaram. Kao što sam rekao juče na konferenciji za medije, kompanija Uniprom se neće bogatiti preko leđa građana, kao što se insinuira. Sve ostale informacije nisu istinite", navodi se u saopštenju vlasnika Uniprom-KAP-a.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    10. decembar 2021 | 13:26

    Ja nisam znao da ima radnika u Crnoj Gori,jer svaki Crnogorac u Beogradu je direktor ili u najmanju ruku neki sef

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>