• 0

Važna vest za one koji žele da rade na Jadranu: Postignut dogovor oko plata

Dok državni minimalac raste za 10 posto, minimalci za složenije poslove u turizmu i ugostiteljstvu rašće malo drugačijom dinamikom

  • 0
More, Hrvatska Foto: Pixabay

Poslodavci u turizmu i sindikati završili su pregovore o iznosu minimalnih plata u toj delatnosti za iduću godinu, piše Jutarnji list.

Minimalci u sektoru turizma u granskom su kolektivnom ugovoru razrađeni u četiri grupe složenosti poslova, pri čemu je samo za onu najnižu predviđen minimalni iznos bruto plate koji određuje Vlada za 2022. godinu (4687,10 kuna), a o ostalima se pregovaralo s HUP-ovim Udruženjem ugostiteljstva i turizma te je postignut dogovor za 2022.

Dok državni minimalac raste za 10 posto, minimalci za složenije poslove u turizmu i ugostiteljstvu rašće malo drugačijom dinamikom. Tako je za drugu kategoriju poslova predviđen rast od 12 posto (na 4800 kuna bruto i odnosi se na sobarice kao i pomoćno osoblje poput pomoćnih konobara, kuvara, recepcionara, poslastičara), za treću od 6 posto (na 5400 kuna za konobare, kuvare, recepcionare), a za četvrtu od 5 posto (na 6400 kuna za konobare i kuvare specijaliste kao i druge složenije poslove).

Prema rečima predsednika Sindikata turizma i ugostiteljstva Hrvatske (STUH) Eduarda Andrića, oni su tražili povećanje od 10 odsto za minimalac za sve kategorije radnika, ali je HUP-ovo Udruženje, nakon konsultacija s članstvom zbog nepoznanica u razvoju situacije s pandemijom i početka i toka nove turističke sezone, “prihvatila sindikalnu inicijativu, ali s umanjenim iznosima povećanja plata za drugi, treći i četvrti razred složenosti poslova”.

Kompromis znači da se prva četiri meseca neće ništa menjati, osim kad je reč o isplati državnog minimalca, a s početkom primene novih iznosa. Tada bi ti iznosi bili obaveza svih, pa i najmanjih kafića, a prema novom Zakonu o minimalnoj plati, primenu će nadzirati inspektori rada.

Andrić najavljuje da će s poslodavcima analizirati rezultati sezone, pa će, “ako to pokazatelji dopuste, tada dogovoriti dalje povećanje iznosa plate po razredima do kraja godine”. Napominje da većina vodećih jadranskih hotelskih kuća isplaćuje plate prema svojim kolektivnim ugovorima, nmeđutim, postoje poslodavci u kontinentalnom turizmu i u manjim ugostiteljskim objektima kojima iznosi iz ugovora predstavljaju granicu ispod koje se neće ići.

(Telegarf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>