• 0
 ≫ 

Sklanja se kamen spoticanja koji je smetao decenijama: Rešavaju se stari predmeti

 ≫ 

Uskladiti upis po starim ispravama sa digitalnim katastrom

  • 0
Građevinski materijal

Foto: Shutterstock

Republički geodetski zavod je spreman da podrži konačno prevazilaženje višedecenijskog "kamena spoticanja" u delu utvrđivanja prava koji rade drugi organi, kao što su sudovi, javni beležnici, izvršitelji i lokalne samouprave, rečeno je na drugoj onlajn diskusiji u organizaciji RGZ.

RGZ je efikasno uspostavio sistem upisa prava na nepokretnostima, distribucije podataka i arhiviranja zbirke isprava i kao prvi među državnim organima, koristeći savremene kanale komunikacije, ZOOM platformu, YouTube i druge društvene mreže, pokrenuo inicijativu koja se tiče suštinskog problema, a to je rešavanje predmeta po starim ispravama, rekao je načelnik odeljenja za drugostepeni postupak RGZ-a Miloš Bjelanović na diskusiji pod nazivom "Komunikacija sa digitalnim katastrom i kako rešavati upis u katastar na osnovu starih isprava".

Profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Miloš Živković je rekao da trenutno imamo najažurniji registar nepokretnosti u Srbiji ikada i dodao da je RGZ sproveo reformu sistema koja je omogućila da se predmeti za promenu nosioca prava na nepokretnosti rešavaju u roku od pet dana, kad je reč o tzv. "novim" ispravama, saopštio je RGZ.

Potpredsednik Advokatske komore Beograda Saša Ivanišević izneo je stav da bi se advokatura rado uključila u rešavanje problema utvrđivanja prava na osnovu starih isprava kako bi njihova registracija u katastru nepokretnosti bila moguća i efikasna.

Video: Brnabić: Podrška Skolkova u digitalizaciji zdravstvenog sistema

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>