• 22
 ≫ 

Saznajemo: Čuli su 7 razloga za ulaganje u Srbiju, Arapi posle nekoliko minuta tražili sastanak

 ≫ 

Kako je potvrđeno za naš portal, reč je o predstavnicima kompanija iz arapskih zemalja

  • 22
expo dubai

Expo, Paviljon Srbije

Svega nekoliko minuta posle investicione konferencije koju je održala Srbija u Dubaiju, već su počeli prvi sastanci sa potencijalnim investitorima koji su slušali prezentaciju, saznaje Telegraf Biznis.

Kako je potvrđeno za naš portal, reč je o predstavnicima kompanija iz arapskih zemalja.

Marko Selaković, šef kancelarije PKS u Dubaiju i B2B direktor „Dubai Expo 2020“ rekao je za Telegraf Biznis, da je izuzetno zadovoljan drugom po redu investicionom konferencijom, i da je razloga za to više.

- Imali smo na investicionoj konferenciji posetioce, odnosno učesnike, koji dolaze kako iz UAE, tako i drugih zalivskih zemalja, ali isto tako i učesnike iz Jugoistočne Azije, učesnike iz evropskih zemalja... Sve u svemu zadovoljan sam što Srbija sve više i više postaje globalno atraktivna investiciona detinacija - rekao nam je Selaković u paviljonu Srbije u Dubaiju.

Paviljon Srbije

Foto: sayandutta

Razvojna agencija Srbije danas je predstvila koji su to osnovni razlozi za ulaganja u Srbiju. Navedeno je njih 7.

I svih sedam je jednako važno, napominje naš sagovornik jer su prezentacije koje su imali privredni subjketi a i prezentacija grada Kragujevca, doprinele da se dobije jasnija slka koliko je Srbija poželjna i koliko značajna investiciona destinacija.

- Uostalom, evo već sada kao što ste primetili, imamo prve sastanke. Nadam se da će ovo rezultirati novim sradnjama, novim partnerstvima, i na kraju potpisivanjem sporazuma koji će dovesti do novih investicija u Srbiji - naveo je on.

On nam je potvrdio da je reč o kompanijama koje su izuzetno velike, i koje imaju dugu tradiciju poslovanja, i veoma uspešno posluju u ovom regionu.

Bilo je reči o različitim sektorima, pa je jasnije da su mogućnosti za investiranje ogromne.

Auto, hemijska i transportna inudstrija velike prilike

 

Preciznije, Razvojna agencija Srbije (RAS) i celokupan Operativni tim za realizaciju nastupa Srbije na EXPO Dubai 2020 na Paviljonu Srbije u Dubaiju, organizovali su investicionu konferenciju koja je predstavila prilike za investiranje u sektorima automobilske industrije sa fokusom na električnu mobilnost, hemijske i industrije šinskih vozila.

Rastući trend ulaganja u održivi transport, e-mobilnost i nove tehnologije u proizvodnji u sektoru transporta prilika su da se Srbija pozicionira kao industrijski lider u ovom delu Evrope, te je Expo Dubai pravo mesto da se investitorima približe ova tri sektora i uspostavi kontakt za nova ulaganja.

Investiciona konferencija posvećena industrijama održava se u toku EXPO tematske nedelje „Znanje i učenje“, pa je u tom u tom duhu konferenciju otvorio Prvi potpredsenik Vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić.

Učesnici i govornici bili su savetnici iz RAS koji su publici predstavili razloge i prilike za ulaganje u projekte e-mobilnosti i transporta i sektor hemijske industrije u Srbiji, gradonačelnik Grada Kragujevca Nikola Dašić i predstavnici renomiranih kompanija iz segmenta transporta i hemijskoj sektora.

expo dubai

Foto: Telegraf.rs

Sve popularnija tema E-mobilnosti i težnje na globalnom planu ka održivom razvoju i smanjenju emisije štetnih gasova usko su povezane sa automobilskom i šinskom industrijom koje predstavljaju ono što nazivamo sustainable (održivim) transportom. Rastući trend ulaganja u e-mobilnost i nove tehnologije u proizvodnji u sektoru transporta prostor su u kome Srbija može da se pozicionira kao industrijski lider u ovom delu Evrope.

S druge strane, hemijska industrija sa dugom tradicijom još jedan je od segmenata koji otvara veliki prostor za ulaganja, i ima ulogu u stremljenjima ka održivom i zelenom razvoj kako unutar samih procesa proizvodnje tog sektora, tako i kao potpora, na primer, drugim industrijama.

Ulaganja u inovacije u industrijama i e-mobilnost sa sobom donosi i unapređenje obrazovanja i nauke, saradnju privatnih tehnološki naprednih kompanija sa obrazovnim sistemom i institucijama u Srbiji, a to znači ujedno kreiranje tehnološki naprednog i ekonomski uspešnog društva.

Investicione konferencije Srbije u okviru nastupa na manifestaciji Expo 2020 Dubai deo su celokupnog predstavljanje naše zemlje i sastavni deo biznis komponente nastupa Srbije na Expo-u koja uključuje i veliki broj aktivnosti, B2B susreta i događaja, biznis foruma. Ovo je druga po redu konferencija, dok se do kraja trajanja EXPO-a očekuju još tri investiciona događaja.

Video: Burdž Kalifa u bojama srpske zastave

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran

    13. decembar 2021 | 13:03

    Prvi razlog dzabe radna snaga. Drugi razlog dobijes stimulaciju i ne brines za platu godinu dana. Treci razlog rad subotom i nedeljom. Cetvti nema sindikata. Peti razlog dobijes dzabe zemlju i konunalije. Sesti razlog svi cute i rade. Sedmi i najvazniji uzmes pare zatvoris firmu posle goinu dve i nikom nista.

  • RADAŠIN

    13. decembar 2021 | 12:49

    Kada bi Nemci dali meni ono što mi dajemo stranim fabrikama, odma bi otvorio jedno 5-6 firmi u Nemačkoj. Još kad bi hteli da rade za 300€,gde bi mi bio kraj.

  • Vlada

    13. decembar 2021 | 13:58

    Pa zar vam nije dosta fijasko sa Er Srbijom i Etihadom gde je drzava Srbija bila krava muzara.Manite se Arapa.Niko se od njih nije ovajdio.Osim par pojedinaca,naravno.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>