• 0
 ≫ 

Poreski raj za kripto ulagače: Tamo ih čekaju olakšice, ali i luksuzne večere, plaže, vile i golf

 ≫ 

Investitori sa visokom zaradom u SAD plaćaju do 20% poreza na kapitalnu dobit i čak 37% na kratkoročne dobitke. U Portoriku ne plaćaju ništa

  • 0
Portoriko

Portoriko / Foto: Shutterstock

Investitora u kriptovalute je sve više, ali nameću se i obaveze i porezi, kako to tržište biva sve vrednije i popularnije. Procena je da će uskoro biti vredno čak 3 biliona dolara.

Konkretno u SAD, bogati ulagači zainteresovani za digitalni novac mogli bi da se susretnu s novim rashodima, ali javilo se i "rešenje" za tu vrstu problema.

Naime, Blumberg piše o Portoriku kao o novoj poreskoj oazi, koja pritom nudi - ne samo olakšice, već i zanimljivosti, divne plaže, bogatu prirodu, sportske aktivnosti, luksuz.

St. Regis Bahia Beach Resort može se pohvaliti golf terenom i rezidencijama na obali okeana u prostranom prirodnom rezervatu, koji se nalazi duž tirkiznih voda i bujne prašume.

Ali, ono što je svakako najprivlačnije onima koji su sada zainteresovani za kripto, jesu poreske olakšice za stanovnike ostrva. Tako je Entoni Emtman napustio Los Anđeles i kupio stan u portorikanskom odmaralištu u martu.

On je, inače, izvršni direktor "Ikigai Asset Management"-a, a proletos je postao deo rastuće kripto zajednice duž severne obale Portorika, gde je tropsko vreme samo bonus.

Investitori sa visokom zaradom u SAD plaćaju do 20% poreza na kapitalnu dobit i čak 37% na kratkoročne dobitke. U Portoriku ne plaćaju ništa. Dodatno, kompanije koje se nalaze na američkom kopnu plaćaju 21% federalnog poreza na dobit plus pojedinačni državni porez, u poređenju sa samo 4% koliko ih čeka na ovom prelepom, egzotičnom ostrvu.

Prisustvo entuzijasta digitalnih valuta je već opipljivo na malom ostrvu, piše Blumberg, gde obiluju "slučajni susreti" i prilike za umrežavanje: tu su štandovi s takosima, spontana pića i večere u luksuznim apartmanima.

Postoje, recimo, i okupljanja poznata kao "kripto ponedeljak", u hotelima i restoranima širom San Huana. Kripto fondovi Pantera Capital i Redwood City Ventures su među onima koji su otvorili kancelarije na ostrvu.

Kriptovalute

Foto: Shutterstock

Portorikanska vlada je stvorila poreske olakšice 2012. godine, u nadi da će ekonomiji ostrva uliti novac i diverzifikovati svoj fond poslova.

Hedž fondovi su tamo postepeno počeli da traže uporište, ali ono što je zaista izazvalo navalu dolazaka je pandemija - koja je udaljila biznismene od velikih gradova i popularizovala rad na daljinu. Doprinos je svakako dala i eksplozija na kripto tržištima koja traje već neko vreme.

Zagovornici poreskih olakšica opisuju to, ne samo kao podsticaj za ostrvo koje je već više od četiri godine zaglavljeno u bankrotu (zbog uragana, zemljotresa, političkih skandala i pandemije), već i kao priliku za "ponovno pronalaženje".

Ipak, ideja ima i svoje protivnike: neki od zakona važe samo za nove stanovnike. Tokom poslednje velike trke za kriptovalute u 2017. godini, mnogi investitori su pokušali da se presele u Portoriko pre nego što je tržište dostiglo vrhunac, a zatim palo.

Ostrvo je do sada, ove godine, primilo više od 1.200 prijava (što je rekord) kroz svoj Zakon o pojedinačnim investitorima, koji nove stanovnike oslobađa plaćanja poreza na kapitalnu dobit. Broj stanovnika SAD koji traže poreske olakšice u Portoriku se utrostručio u 2021.

Video: Opet traže stjuardese, a ovo su uslovi za zaposlenje

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>