• 3

Pune ruke posla za ove radnike, ali van domovine: Gde to hrle građani BiH?

Kod naših komšija se sve više oseća nedostatak radne snage, posebno kada je reč o određenim zanatskim zanimanjima

  • 3
električar, majstor

Foto: Freepik

Tokom deset meseci 2021. godine u Sloveniji je izdato 16.198 radnih dozvola za radnike iz Bosne i Hercegovine, saopšteno je iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

To je za 48,7 posto više nego prošle godine, kada su zbog kovid mera mnogi radnici iz BiH ostali bez posla u Sloveniji ili su poslati kućama da čekaju kraj pandemije, prenosi portal biznisinfo.ba.

Takođe, novi podatak je za 0,66 posto viši od ukupnog posredovanja u 2018. godini, koja je do sada bila godina s najviše ostvarenih posredovanja u zapošljavanju.

"Razlozi za ovakve brojke leže u nastavku ekonomskog rasta, koji je bio prekinut početkom pandemije i zatvaranjem država. Slovenija danas ima 10.830 (13,98 posto) nezaposlenih osoba manje nego na početku pandemije. Početkom ove godine situacija nije bila obećavajuća jer je Slovenija imala 14.015 (18,09 posto) nezaposlenih osoba više nego na početku pandemije, tako da ni najoptimističnije procene nisu uključivale ovakav trend zapošljavanja strane radne snage", saopštili su iz Agencije.

Analiza oglasa o radnim mestima pokazala je da su najtraženiji strani radnici u Sloveniji bili varioci, vozači, zidari, elektroinstalateri, tesari, pomoćni građevinski radnici, radnici u proizvodnji, bravari, električari, fasaderi i slično.

Generalno, trend odlaska građana iz BiH radi zaposlenja sve je izraženiji, zbog čega se u BiH sve više oseća nedostatak radne snage, posebno kada je reč o određenim zanatskim zanimanjima.

Video: Opet traže stjuardese, a ovo su uslovi za zaposlenje

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ivan s

    13. decembar 2021 | 15:38

    A minimalac im preko hiljadu evra, ali oni ne prosipaju pamet svakodnevno po pet puta uživo na TV-u čiji je duži i tvrđi, naš ili hrvatski. Vojvodina bi trebala ići tim putem, od ovog zajedništva nema nikakve koristi, samo štete.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>