• 3

Uvećane devizne rezerve na kraju novembra: Dinar stabilan u odnosu na evro

Posmatrano od početka godine, NBS je neto kupila 850 miliona evra

  • 3
sef

Foto: Freepik

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije iznosile su na kraju novembra ove godine 16,45 milijardi evra, što je za 175,3 miliona evra više nego u oktobru.

Deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 144 odsto i više od šest meseci uvoza robe i usluga, što je dvostruko iznad standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama, saopšteno je iz NBS.

Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) iznosile su na kraju novembra 13,93 milijarde evra i veće su za 76 miliona evra u odnosu na kraj prethodnog meseca.

Neto prilivi u devizne rezerve su u novembru ostvareni po osnovu devizne obavezne rezerve banaka u iznosu od 40,1 milion evra, donacija 16,8 miliona evra, prodaje državnih hartija od vrednosti na domaćem finansijskom tržištu 15,4 miliona evra, kao i po osnovu upravljanja deviznim rezervama i drugim osnovama (ukupno 119,2 miliona evra).

Na povećanje deviznih rezervi u novembru dodatno je uticao pozitivan efekat tržišnih faktora u neto iznosu od 231,8 miliona evra, u najvećoj meri po osnovu jačanja dolara prema evru za 3,1 posto.

Navedeni faktori, koji su u novembru delovali u smeru povećanja deviznih rezervi, bili su više nego dovoljni da pokriju odlive radi izmirenja deviznih obaveza države po osnovu deviznih kredita i drugim osnovima (ukupno 113 miliona evra), kao i po osnovu aktivnosti NBS na domaćem deviznom tržištu (neto odliv 135 miliona evra).

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u novembru iznosio je 701,2 miliona evra i bio je za 107,7 miliona evra veći nego u prethodnom mesecu. Tokom 11 meseci ove godine, u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 5,99 milijardi evra.

U novembru, kao i od početka ove godine, vrednost dinara prema evru gotovo je nepromenjena. Narodna banka Srbije je na međubankarskom deviznom tržištu u novembru prodala 110 miliona evra.

Posmatrano od početka godine, NBS je, radi održavanja relativne stabilnosti na deviznom tržištu, neto kupila 850 miliona evra.

Video: Evo kako virtuelna realnost i veštačka inteligencija mogu da vam pomognu oko pronalaženja posla

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari