• 7

"Ima više odgovornih, ali sada je za nestanak struje odgovorna uprava EPS-a"

Povodom situacije u Obrenovcu, oglasio se vršilac dužnosti direktora Elektroprivrede Srbije

  • 7
Struja, radnici, elektrodistribucija

Foto: Shutterstock

- Oko 30 odsto sistema Elektroprivrede Srbije (EPS), odnosno 260 trafo-stanica nije u funkciji trenutno, a 9.000 korisnika u Srbiji nema struju, za šta je kriva uprava EPS-a - izjavila je ministarka rudarstva i energetike, Zorana Mihajlović

- Pričamo o distributivnom sistemu koji očito prethodni, dugi niz godina nije dovoljno dobro održavan. Mislim na investicije koje su morale da se ulože u stubove, mrežu; rastinje je moralo da se seče, a ne samo gde je dostupno. Monteri su na terenu, lavovski se bore da danas svi dobiju struju - istakla je ministarka u izjavi RTS-u.

Dodala je da u svim oblastima energetike mora da se ulaže mnogo više, jer ako se ne ulaže - to jednom dođe na naplatu.

- To je jedan deo priče, drugi deo priče je unutar EPS-a. Imamo situaciju da oko 30 odsto sistema nije u pogonu, to je veomamnogo. Država je obezbedila novac i za uvoz struje i mazuta, ali to nije trebalo tako da se desi. Sistem je jako osetljiv, mi smo u krizi, stvari nisu rešene, a kad se završi, videćemo ko je u celom lancu napravio problem - rekla je Mihajlovićeva.

Ministarka nije odgovorila na pitanje da li se oseća odgovornom za ovu energetsku krizu. "Energetika mora da promeni način kako funkconiše, planiranje u sektoru energetike ne valja, pre svega u EPS-u. Umesto da naš ugalj koristimo za stabilnost, nama se ovo desi", rekla je ministarka.

Napomenula je da ima više odgovornih u lancu za ovu krizu, ali da je u ovom trenutku kriva uprava EPS-a. Odgovarajuci na pitanje hoćemo li imati dovoljno uglja za rad termoelektrana, Mihajlovićeva je rekla da ćemo "morati još više da radimo na tome".

Istakla je da su iz EPS-a mesecima unazad tvrdili da smo spremni za zimu, a onda se desilo da za pola sata sve ispadne iz sistema.

Povodom situacije u Obrenovcu, oglasio se vršilac dužnosti direktora Elektroprivrede Srbije, Milorad Grčić. On je izjavio da je cilj da "svi blokovi u obrenovačkim termoelektranama za vikend budu na mreži i dodao da je siguran da će to biti ostvareno".

- Odgovornost za kvar je isključivo na meni, a ko je kriv, ko je napravio propust utvrdićemo u najkraćem mogućem roku. Prioritet je da sve blokove vratimo na mrežu - rekao je Grčić na jednoj domaćoj televiziji.

Podsetio je da u nedelju Obrenovac nije imao ni vodu, ni grejanje što je, kaže, bio strašan problem. "Voda je vraćena u toku noći, a naredne noći je vraćeno i grejanje, onog momenta kada smo uspeli da podignemo i vratimo na mrežu blokove A1 i A2", rekao je Grčić i dodao da su to najstariji blokovi, stari 50 godina.

Kaže i da je na termoelektrani "Nikola Tesla" B vraćen na mrežu najpre Blok B2. Istakao je da TENT B danas radi ceo, da se na TENT-u A stabilizuje rad bloka A3, te da je sledeći prioritet blok A4.

Video: Bajatović otkriva kada će biti stabilizovano snabdevanje gasom u Srbiji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kole

    15. decembar 2021 | 11:57

    Pa hajde ostavka znači, kada će?

  • Jaca

    15. decembar 2021 | 12:45

    Zasto se svi prave naivni?! Pare su otisle za njihove ogromne plate,a kako radi Eps to je javna tajna!!! Platila sam 1000e u septembru za zamenu jednotarifnog brojila!! Odgovor je da nemaju za sada finansijske mogucnosti da mi ugrade trofazno brojilo!!! Gde su moje pare,zasto su uzeli uplatu kada ne mogu da odrade posao?! Hoce li neko odgovarati za to? NECE,kao i do sada,oni ni za sta nisu odgovorni!!! Sramota jedna svi su lopovi!

  • Ana89

    15. decembar 2021 | 12:16

    Grcic, daj ostavku. Na celu sa Cuckom!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>