• 1

Nakon žustrije borbe dve stranke, konačno odobreno podizanje limita duga SAD

Neuobičajeni dogovor koji su postigli Šumer i Mekonel, a odobrila oba doma prošle nedelje, omogućio je da zakon o podizanju gornje granice duga ovog puta bude usvojen u Senatu prostom većinom glasova

  • 1
Njujork, SAD, Amerika, Sjedinjene Američke Države Foto: Pixabay

Kongres SAD je uzvojio zakon o povećanju limita zaduživanja savezne vlade za 2,5 biliona dolara, na oko 31,4 biliona dolara, i uputio ga predsedniku Džou Bajdenu na potpisivanje, čime je sprečeno neizvršavanje finansijskih obaveza države.

Usvajanje zakona usledilo je nakon višemesečnog trvenja između demokrata i republikanaca, pri čemu su republikanci nastojali da primoraju Bajdenovu stranku da sama podigne limit duga sa sadašnjeg nivoa od 28,9 biliona dolara, koristeći situaciju za napad na rivale u kampanji za izbore za Kongres, koji treba da se održe 2022, prenosi Rojters.

Prošlonedeljni dogovor između lidera demokratske većine u Senatu, Čaka Šumera, i njegovog republikanskog kolege Miča Mekonela o tome da se zaobiđu standardna pravila Senata, koja zahtevaju da najmanje 60 od 100 članova tog doma glasa za usvajanje zakone.

Neuobičajeni dogovor koji su postigli Šumer i Mekonel, a odobrila oba doma prošle nedelje, omogućio je da zakon o podizanju gornje granice duga ovog puta bude usvojen u Senatu prostom većinom glasova, što je značilo da demokrate mogu same da ga izglasaju.

Tako je ovaj predlog zakona odobren u Senatu juče sa 50 glasova "za" i 49 glasova "protiv", što je otvorilo put Kongresu da sinoć usvoji zakon.

Predstavnički dom predvođen demokratama je ranije odobrio predlog zakona sa 221 glasom "za" i 209 "protiv". Šumer je izjavio da će ovo povećanje pokriti finansijske potrebe vlade do 2023. godine, a američka ministarka finansija Dženet Jelen je apelovala na Kongres da usvoji podizanje limita duga pre srede.

Video: Broj radnika u IT industriji skočiće 3 puta: Direktor Microsoft-a u Srbiji o najtraženijem zanimanju

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>